Τρίτη 17.05.2022
More

  Rafale: Έρχονται στην Ελλάδα οι πρώτες 6 «ριπές» από τη Γαλλία

  Επίσημο «βάπτισμα» πάνω από την Ακρόπολη

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άφιξη των πρώτων 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale – από τα συνολικά 24 – που θα ενταχθούν στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Αύριο το πρωί, 19/1/2022, τα Rafale θα απογειωθούν από το Ιστρ της Γαλλίας και θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα λίγο μετά το μεσημέρι.

  Πριν την προσγείωσή τους, έχει προγραμματιστεί να κάνουν ένα πέρασμα πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

  Μόλις τα γαλλικά μαχητικά εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα συνοδεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Τα δύο Rafale που θα έρθουν αύριο στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια και θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

  Με αφορμή την επικείμενη άφιξη των πρώτων «ριπών του ανέμου» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το «Rafale», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ένα βίντεο στα social media, που το συνοδεύει με την λέξη «Έρχονται…».

  Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι, στις 25 Ιανουαρίου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

  Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

  Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ