Τετάρτη 18.05.2022
More

  Ρεκόρ 15ετίας βροχόπτωσης και 17ετίας χιονοκάλυψης για αρχές Δεκεμβρίου

  Τι κατέγραψαν μετεωρολογικοί σταθμοί για την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα

  Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής στα ηπειρωτικά, καθώς επίσης και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

  Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo, αξιοσημείωτο είναι ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ 15 ετών στην ετήσια βροχόπτωση, καθώς επίσης και 17 ετών της ημερήσιας έκτασης χιονοκάλυψης στον Ελλαδικό χώρο για τις πρώτες ημέρες Δεκεμβρίου.

  Συγκεκριμένα, στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στα Θεοδώριανα Άρτας το ετήσιο ύψος βροχής έως και την Κυριακή 12/12 έφτασε τα 3.425 mm, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής 15 ετών στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από το 2006 όπου λειτουργεί το δίκτυό του. Επίσης, έσπασε το ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής και του ίδιου σταθμού, από το 2009 όπου και ξεκίνησε η λειτουργία του. Το προηγούμενο ρεκόρ ετήσιας βροχόπτωσης είχε σημειωθεί στην περιοχή Ασκύφου Χανίων το 2019 με ύψος 3.257 mm.

  Παράλληλα, οι έντονες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας κάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα των κεντρικών και βόρειων ορεινών, όπως καταγράφτηκε από δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και αποτυπώνεται στο Σχήμα 1.

  Σύμφωνα, με το αρχείο έκτασης χιονοκάλυψης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων, η ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για το Σάββατο 11/12 έφτασε το 19%, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιας χιονοκάλυψης 17 ετών, όπως διακρίνεται στο Σχήμα 2. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης για την περίοδο 2004 – 2021 για τις αρχές Δεκεμβρίου είναι περίπου 4%.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ