Η πρόβλεψη για τα κρούσματα, ανάλογα με τους εμβολιασμούς
Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη από τα κρούσματα που καταγράφονται, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε ερώτηση για το αν μπορεί ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων να ξεπεράσει τις 4.000 μολύνσεις τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.
«Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος- όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε πιο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα- είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.000 και πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αυγουστο, όχι νωρίτερα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, απάντησε: «Ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδα ήταν 1.800-1.750 κρούσματα, άρα τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000. Από εκεί η διασπορά κανονικά είναι 2,5- 3 φορές μεγαλύτερη».
Όσο για το ενδεχόμενο να φτάσει ο ημερήσιος απολογισμός στα 18.000 κρούσματα τον Σεπτέμβριο, απάντησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77 εκατ. πολίτες, δηλαδή να φτάσουμε στο το 53-55% του πληθυσμού».
Σε περίπτωση που εμβολιαστεί το 72-73% του συνολικού πληθυσμού, «τότε μπορεί να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα μέχρι τον 15Αύγουστο, αλλά από τα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση και μετά θα είναι ταχύτατη η πορεία αποκλιμάκωσης», εξήγησε.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο, γιατί θα υπάρχουν ήδη αρκετοί εμβολιασμένοι. «Οπότε το θέμα θα είναι να βρεθούν πιο ευέλικτοι τρόποι για την προστασία των ανεμβολίαστων, οπότε δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown».
Όμως, προειδοποίησε, «αν δεν πάρουμε μέτρα τον φθινόπωρο και τον χειμώνα, θα έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, περίπου απανωτά “υποκύματα” σε συνέχεια».