Τετάρτη 29.05.2024
More

  Σέρρες: Νεοσσοί πελαργοί έπεσαν απ’ τη φωλιά τους -Τους έσωσαν κτηνίατροι

  Οι πελαργοί θα είναι ικανοί να μεταναστεύσουν τον Οκτώβριο

  Στις Σέρρες δύο νεοσσοί πελαργοί, που έπεσαν απ’ τη φωλιά τους, έχουν βρει φροντίδα στο κέντρο διάσωσης της οργάνωσης «Κτηνίατροι σε δράση».

  Συγκεκριμένα, η φωλιά των πελαργών βρισκόταν πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ, απ’ όπου τα «μωρά» έπεσαν. Οι κάτοικοι στο Άνω Μητρούσι κάλεσαν άμεσα τους εθελοντές κτηνιάτρους, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στα πτηνά.

  «Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα είναι συχνά και μπορεί να συμβούν, είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στη φωλιά, καθώς τα αβγά δεν εκκολάπτονται ταυτόχρονα, είτε γιατί οι γονείς πελαργοί για κάποιο λόγο έριξαν τα μικρά τους από τη φωλιά, κυρίως αν δεν μπορούσαν πλέον να τα ταΐσουν. Αυτός είναι ο νόμος της φύσης μερικές φορές», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης ««Κτηνίατροι σε δράση» και επιστημονική συνεργάτιδα του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών Ζωή Κοντού.

  Οι πελαργοί θα είναι ικανοί να μεταναστεύσουν τον Οκτώβριο

  Στην έδρα της φιλοζωικής οργάνωσης μεταφέρθηκαν τα μικρά μεταναστευτικά πουλιά και περιθάλπονται με ασφάλεια προκειμένου τον Οκτώβριο να είναι σε θέση να μεταναστεύσουν. «Όταν τα έφεραν, ήταν τόσο μικρά που έμοιαζαν σαν κοτοπουλάκια, με το ένα ειδικά να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέραμε αν θα ζήσει. Σήμερα είναι κάποιων εβδομάδων, αλλά ακόμη δεν μπορούν να πετάξουν γιατί είναι μικρούλικα, αλλά υγιέστατα πλέον», εξηγεί η Ζωή Κοντού.

  Η οργάνωση «Κτηνίατροι σε δράση» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κομμάτι της διεθνούς Οργάνωσης «Vets in Action». Η Ζωή κοντού καταλήγει πως «Στόχος μας είναι στις Σέρρες να καταφέρουμε γρήγορα να δημιουργήσουμε και ένα ειδικό κέντρο διάσωσης πτηνών, καθώς ο νομός μας, με την πανίδα που έχει και την παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, όπως είναι στη λίμνη Κερκίνη, που αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη, θα πρέπει να μπορούμε να επέμβουμε δραστικά και να παρέχουμε τη βοήθειά μας, όπου και αν χρειαστεί».

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ