Παρασκευή 30.09.2022
More

  Σκέψεις για διαγραφή προστίμων στους άνω των 60 αν εμβολιαστούν

  Αν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί το πρόστιμο να διαγραφεί

  Το έχει πει και το ξανάπε ο Θάνος Πλεύρης: όσοι πήραν πρόστιμο 100 ευρώ γιατί είναι άνω των 60 και ανεμβολίαστοι, αν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορεί το πρόστιμο να διαγραφεί.

  Από αύριο, Παρασκευή, παύει να ισχύει το πρόστιμο για τους πολίτες άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι. Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε για την πιθανότητα διαγραφής και η απάντησή του ήταν πως υπάρχουν σκέψεις αλλά υπό όρους.

  «Υπάρχει σκέψη σε περίπτωση που εμβολιαστούν όσοι τους έχει ήδη επιβληθεί το πρόστιμο, να διαγραφεί», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

  Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες, είπε ότι από την «1η Μαΐου αναστέλλεται η επίδειξη του πιστοποιητικού, κάτι που σημαίνει ότι, οι ανεμβολίαστοι θα είναι χωρίς τεστ, σε εστίαση και γήπεδα». Υπενθύμισε ότι η πληρότητα «επιστρέφει» στο 100%.

  Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι, «παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους και σχολεία, μέχρι 31 Μαΐου. Από 1η Ιουνίου θα υπάρξει άρση της υποχρέωσης, αλλά κατ’ ελάχιστον στους χώρους όπως ΜΜΜ, νοσοκομεία».

  Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, «η πανδημία είναι εδώ και κάνει φαινόμενα και κύκλους. Τα στοιχεία δείχνουν πτώση που συνδέεται και με τον καιρό και με τον εμβολιασμό. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο με μας, χαλάρωση το καλοκαίρι και επιφυλακή, για αυτό τα μέτρα αναστέλλονται, δεν καταργούνται».

  Και συμπλήρωσε σε ερώτημα σχετικό με τη γνώμη της Επιτροπής πάνω στα μέτρα ότι, «το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης, βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή».

  Για το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπενθύμισε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι θα υπάρχει αναστολή μέχρι τις 31/12 και πως «όποιος υπηρετεί το Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του».

  Ξεκαθάρισε πως «στο ΕΣΥ πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες τις πανδημίας, δεν μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολιάστοι», σημειώνοντας πως «δεν θέλω να δώσω ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι».

  Ερωτηθείς τέλος, για το αν θα ανοίξει η 4η δόση για όλο τον πληθυσμό, απάντησε πως αναμένονται κεντρικές αποφάσεις από τον ΕΜΑ και τον ECDC μέσα στον Απρίλιο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ