Παρασκευή 30.09.2022
More

  Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα των μαγαζιών που σερβίρουν «μπόμπες»

  Αναμένεται ειδική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών

  Τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας μαγαζιών για υποθέσεις νοθείας ποτών (μπόμπες) πήρε την απόφαση να φέρει με ειδική διάταξη τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών.

  Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr αναφέρουν ότι η παρέμβαση του υπουργείου έρχεται με αφορμή την υπόθεση νυχτερινού κέντρου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πιάστηκε «επ’ αυτοφώρω και επί τω έργω» να δίνει νοθευμένα ποτά στους θαμώνες.

  Το παράνομο και επικίνδυνο για την υγεία αλκοόλ παρασκευαζόταν και εμφιαλωνόταν σε παράνομο εμφιαλωτήριο, στην ταράτσα του κτιρίου. Άμεσα συνελήφθη ένα άτομο ενώ υποβλήθηκε δικογραφία εναντίον δύο δραστών, στην Εισαγγελία Αθηνών.

  Ωστόσο, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα την επωνυμία της επιχείρησης, επικαλούμενες νομοθετικό κενό για τις υποθέσεις νοθείας.

  Στο πλαίσιο αυτό έρχεται και η ειδική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών καθώς απαιτείται ειδική νομοθεσία για να παραβιαστούν τα «προσωπικά δεδομένα» της εν λόγω επιχείρησης που έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η τήρηση της ανωνυμίας επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, παρότι για άλλες υπάρχει ειδική πρόβλεψη και δυνατότητα δημοσιοποίησης (ή και διαπόμπευσης) των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν εν καιρώ πολέμου, ή δεν τηρούν κανόνες προστασίας δημόσιας υγείας.

  Στην περίπτωση όμως στο Γκάζι, οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ προστάτευσαν μεν τη δημόσια υγεία εντοπίζοντας κύκλωμα, το οποίο νοθεύει ποτά, αλλά η υπόθεση πήρε την εισαγγελική οδό και όχι την οδό της δημοσιότητος των ονομάτων.

  Έτσι, ακόμα και αν κάποιος έχει υποστεί βλάβη της υγείας του από ποσότητες που κατανάλωσε τις προηγούμενες μέρες στο εν λόγω κέντρο διασκέδασης, δεν μπορεί να γνωρίζει τον υπαίτιο της κατάστασής του. Παράλληλα, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ανωνυμίας του υπαιτίου, δυσφημούνται ευρύτερα και άλλα μαγαζιά της περιοχής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ