Πέμπτη 13.05.2021
More

  Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία με 802 διασωληνωμένους

  Πέφτει ο δείκτης θετικότητας

  Σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων από κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ χτες για πρώτη φορά ξεπέρασαν τους 800.

  Χτες επίσης ανακοινώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2021 στον αριθμό των νεκρών που έφτασε τους 93 θανάτους.

  Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 4.033 κρούσματα, αριθμός από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θετικότητας καταγράφει πτώση.

  Πέφτει ο δείκτης θετικότητας

  Εδώ και έξι ημέρες ο δείκτης θετικότητας δείχνει πτωτικές τάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Απριλίου, με 4.309 κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,73% με διενέργεια 75.182 τεστ, ενώ χθες με 4.033 κρούσματα και με διενέργεια πάνω από 76.000 τεστ η θετικότητα έπεσε στο 5,30%.

  Οι ειδικοί δίνουν πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στον δείκτη θετικότητας, περισσότερο από όσο στον αριθμό των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού, κατά το ECDC, για να βάψει μια περιοχή «κόκκινη».

  Τι δείχνουν τα λύματα

  Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σταθερό κρίνεται ουσιαστικά το επίπεδο του ιικού φορτίου στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, ενώ πτώση εμφανίζει η Αθήνα.

  Πιο συγκεκριμένα, οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη, ενώ οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως διαπιστώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) Στην Περιφέρεια Αττικής η μείωση του ιικού φορτίου υπολογίζεται στο -33%, ενώ στον Άγιο Νικόλαο σε -37%.

  Τέλος, παρατηρείται πως το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό. Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες, η Αττική εξακολουθεί να καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν χθες.

  Συνολικά καταγράφηκαν 1.812 κρούσματα, εκ των οποίων τα 559 αφορούν το κέντρο και 287 τον Πειραιά. Πάνω από 200 κρούσματα κατέγραψαν και τα δυτικά προάστια με τον βόρειο τομέα Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέβηκε στα 554, ενώ αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη με 112 νέα περιστατικά κορωνοϊού, όπως ανακοινώθηκε χτες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ