Παρασκευή 14.05.2021
More

  Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τα σχολεία

  Εισήγηση για άνοιγμα Λυκείων στις 12 Απριλίου

  Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών με το βλέμμα στο άνοιγμα των Λυκείων από την Δευτέρα 12 Απριλίου.

  Βασικό σημείο για το άνοιγμα αποτελεί η χρήση του self test από μαθητές και καθηγητές. Αυτό περιλαμβάνει και η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα.

  Ωστόσο τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προβληματίζονται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, άρα και η διασπορά του κορωνοϊού. Ειδικά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

  Το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε και χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

  «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

  Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τα Λύκεια της Δευτέρα σε περιοχές που έχει παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο, δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

  Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχολεία να ανοίξουν ανάλογα με το ιικό φορτίο της περιοχής.

  Ωστόσο, ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και πιο συγκεκριμένα, αυτοί της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.

  Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου εικάζεται ότι είναι πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα.

  Σε αντίθετη περίπτωση, το άνοιγμα των γυμνασίων μετατίθεται για μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 10 Μαΐου. Την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία.

  Υπενθυμίζεται, ότι το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και φέτος παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η τηλεκπαίδευση λειτούργησε σε γενικές γραμμές ομαλά και καλύφθηκε η ύλη. Ωστόσο, στα δημοτικά σχολεία το σχολικό έτος θα παραταθεί ως το τέλος Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου.

  Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα αναμένεται να διεξαχθούν κανονικά στα μέσα Ιουνίου.

  Παράλληλα, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα ώστε μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί να μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

  Σε ό,τι αφορά στα self test, που είναι υποχρεωτικά για την συμμετοχή σε δια ζώσης εκπαίδευση, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν και σχετική βεβαίωση του αποτελέσματος.

  Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές.

  Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο. Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε Δευτέρα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε αρνητικό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ