Τετάρτη 29.06.2022
More

  Συνεδριάζουν οι ειδικοί για εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια – Τα σχέδια για το Πάσχα

  Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως θα ταξιδέψουν – Τι συζητούν να ανοίξει από Δευτέρα

  Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων (υποεπιτροπή) του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά ποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων.

  Οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να θέσουν όλα τα στοιχεία στην ολομέλεια της επιτροπής η οποία θα κληθεί να απαντήσει και να δώσει το «πράσινο φως» ή όχι για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

  Ενώ τα κρούσματα με λοίμωξη covid-19 χθες έφθασαν τα 4.033 και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων (802), στην επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

  Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα για:

  • Άνοιγμα κέντρων αισθητικής,
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων,
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού.

  Σημειώνεται πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

  Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

  «Πονοκέφαλο» για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους έχει προκαλέσει το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα.

  Η κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεσή της για άρση των περιορισμών των μετακινήσεων, ωστόσο, αναμένει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

  Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως θα ταξιδέψουν

  Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.

  Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.

  Επίσης  εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

  Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ