Παρασκευή 27.01.2023
More

  Σύστημα ηχογράφησης των ποινικών δικών

  Σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια

  Το νέο σύστημα ηχογράφησης -αποηχογράφησης της διαδικασίας της ποινικής δίκης, το οποίο τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή, παρουσιάστηκε χτες στο Πρωτοδικείο Αθηνών παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

  Με το νέο σύστημα θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία μιας δίκης στα ποινικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες. Η εφαρμογή του νέου συστήματος ξεκινάει από το Πρωτοδικείο Αθηνών και ειδικότερα από τα τριμελή ακροατήρια, τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και το Δικαστήριο Ανηλίκων. Η λειτουργία του συστήματος θα επεκταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα στο Εφετείο Αθηνών, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά σε όλα τα ποινικά ακροατήρια ανά τη χώρα.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα. Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ