Δευτέρα 02.08.2021
More

  Τα αδέσποτα κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά- Η Αλεξανδρούπολη δίνει το παράδειγμα

  Εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά καθώς ο φόβος και, κυρίως, τα περιοριστικά μέτρα κρατούν τους ανθρώπους απαραίτητα στα σπίτια τους.   

  Σήμερα, η δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης διένειμε σήμερα ξηρά τροφή σε εθελοντές φιλόζωους με γνώμονα «την ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα» και λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων και καταστημάτων, τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο να παραμείνουν χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως υπογραμμίζει ο δήμος, οι εθελοντές θα αναλάβουν τη σίτιση των αδέσποτων «επώνυμα, οργανωμένα και βάσει προγράμματος, όπως ορίζουν οι περιστάσεις».

  Η επιδημία του κορωνοϊού κινδυνεύει να εξελιχθεί σε παγκόσμια καταστροφή για όλα τα ζώα, επεσήμανε πριν λίγες ημέρες το Κόμμα για τα Ζώα, στην Ελλάδα καλώντας τον κόσμο να μην τα εγκαταλείψει σε αυτήν περίοδο κρίσης.

  «Οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις πάντα έπλητταν περισσότερο τους πιο αδύναμους και τα ζώα. Αν θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του COVID-19 σε ευκαιρία για καλύτερη κοινωνία, θα πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Είναι ευθύνη όλων των διαμορφωτών κοινής γνώμης να γίνει κτήμα μας πως “τα ζώα συντροφιάς δεν μπορούν να διασπείρουν τον COVID-19”, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

  Ταυτόχρονα σημειώνει πως πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα στα αδέσποτα. «Το δίκτυο προστασίας που τα καλύπτει όλα αυτά τα χρόνια (μεμονωμένοι φιλόζωοι και φιλοζωικές οργανώσεις, καταστήματα εστίασης, ακτιβιστές κ.λπ.) καταρρέει στις ερημωμένες πόλεις. Έχουμε ευθύνη να οργανώσουμε τον μηχανισμό που θα το αντικαταστήσει. Ακόμα και σε περίπτωση απαγόρευσης της κυκλοφορίας, να επιτραπεί στους φιλόζωους να συνεχίσουν να ταΐζουν και να ποτίζουν τα αδέσποτα», προσθέτει.

  Όπως επισημαίνει, «όλες οι μεγάλες επιδημίες των τελευταίων ετών είναι ζωονόσοι, αρρώστιες που μεταδόθηκαν στον άνθρωπο από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Όσο πιέζουμε την άγρια φύση και εισβάλλουμε στα οικοσυστήματα της άγριας ζωής, τόσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε ασθένειες και πανδημίες. Ας ανοίξει στην κοινωνία μας μια μεγάλη συζήτηση για την κτηνοτροφία, την αλιεία, το κυνήγι, την προστασία της βιοποικιλότητας».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ