Πέμπτη 22.02.2024
More

  Τα έγγραφα που χρειάζονται αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς για τις μετακινήσεις

  Πώς μπορούν να μετακινούνται για την εργασία τους

  Βεβαιώσεις μετακίνησης- τυπωμένες ή χειρόγραφες- μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, προκειμένου να μετακινηθούν για την εργασία τους την περίοδο του lockdown.

  Επιπλέον, όσοι είναι ιδιοκτήτες κληρονόμοι ή και ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες, εκτός από τις βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το Ε9.

  Στη σχετική φόρμα οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη θέση/θέσεις στην οποία θα μετακινηθούν και στην οποία/οποίες θα παραμείνουν μέχρι το πέρας των εργασιών τους, καθώς επίσης και το ωράριο κατά τη διάρκεια του οποίου θα απασχοληθούν στις αγροτικές τους εργασίες.

  Ακόμη, είναι υποχρεωμένοι, εφόσον τους ζητηθεί να επιδεικνύουν την ταυτότητα τους και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας και να τηρούν τις οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού.

  Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τις βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να τους παρέχουν τη βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου (από το https://forma.gov.gr/) στην οποία πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του εργάτη, το σημείο απασχόλησης και το ωράριο του μαζί με την υπογραφή του εργοδότη αγρότη.

  Εναλλακτικά, οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία σε χειρόγραφη βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη αγρότη. Σχετικά με την κίνηση των αγροτών με οχήματα, ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή ο περιορισμός των 2 επιβαινόντων ανά όχημα.

  Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση, ενώ στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης για τον εργαζόμενο ή τον εαυτό του, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη ύψους 500 ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ