Κυριακή 22.05.2022
More

  Βρέθηκε μήνυμα που είχε στείλει στρατιώτης με ταχυδρομικό περιστέρι πριν από έναν αιώνα

  Μήνυμα στα γερμανικά, με τις κινήσεις διμοιρίας 

  Ένα ζευγάρι που έκανε βόλτα στην ανατολική Γαλλία βρήκε μια μικροσκοπική κάψουλα που περιείχε μήνυμα, το οποίο εστάλη από Πρώσο στρατιώτη με ταχυδρομικό περιστέρι, πριν από περίπου έναν αιώνα.

  Το μήνυμα ήταν από στρατιώτη πεζικού που βρισκόταν στο Ingersheim, γραμμένο στα γερμανικά και μετά βίας διαβάζεται. Σε αυτό ανέφερε στρατιωτικές κινήσεις, κατά τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και απευθυνόταν σε ανώτερο αξιωματικό, σύμφωνα με το μουσείο στο οποίο παραδόθηκε το εύρημα.

  Η ημερομηνία στο μήνυμα είναι 16 Ιουλίου, αλλά η χρονολογία δεν διακρίνεται ξεκάθαρα και φαίνεται πως γράφηκε είτε το 1916 είτε το 1910. «Η διμοιρία Potthof δέχθηκε πυρά φτάνοντας στο δυτικό σύνορο του χώρου παρέλασης και υποχώρησε έπειτα από λίγο. Στο Fechtwald η μισή διμοιρία εξουδετερώθηκε. Η διμοιρία Potthof υποχωρεί με βαριές απώλειες», αναφέρει το μήνυμα.

  Το Ingerscheim, που σήμερα βρίσκεται στη Γαλλία, εκείνη την εποχή αποτελούσε γαλλικό έδαφος. Το ζευγάρι βρήκε την κάψουλα σε ένα χωράφι της περιοχής, τον Σεπτέμβριο και το πήγε στο κοντινότερο μουσείο. Ο Ντομινίκ Ζαρντί, έφορος του μουσείου, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σπάνιο εύρημα». Ο ίδιος αποκρυπτογράφησε το μήνυμα με τη βοήθεια ενός Γερμανού φίλου του και πλέον αυτό θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο.

   

  Με πληροφορίες από Guardian/ AFP

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ