Τετάρτη 22.03.2023
More

  Τα μετεωρολογικά ρεκόρ του 2022

  Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο Χρήστος Ζερεφός που εξήγησε το ρόλο του Ατλαντικού Ωκεανού στη διακύμανση των θερμοκρασιών…

  Τα στοιχεία που αφορούν στα μετεωρολογικά ρεκόρ που σημειώθηκαν στους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου/Meteo.gr στην Κρήτη, το 2022, έδωσε στη δημοσιότητα ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κ. Λαγουβάρδος.

  Από τα στοιχεία ξεχωρίζουν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε σταθμούς των Χανίων. Σημειώνεται ότι τα 2.383 χιλιοστά βροχής στην Ασή Γωνιά Χανίων είναι το μεγαλύτερο ύψος βροχής όχι μόνο στη Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα για το 2022.

  Το ίδιο ισχύει και για τη μέγιστη ριπή των νοτίων ανέμων, 174 km/h, που σημειώθηκε την 1η Απριλίου 2002 στη Φινοκαλιά Λασιθίου, η μεγαλύτερη τιμή που σημειώθηκε σε όλη τη χώρα το 2022.

  Το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός. Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αμερική, είναι ο χωροφύλακας που επιτρέπει ζέστη ή κρύο να πάει στην Ευρώπη. “Έτσι πήγε το κρύο στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ζέστη και η ζέστη παραμένει, αλλά βέβαια όχι για πολύ, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτοί οι θερμοί χειμώνες που έχουμε τα τελευταία 20-30 χρόνια είναι οι θερμότεροι σε όλη τη μακρά χρονοσειρά που διαθέτει η χώρα μας. Λοιπόν, τώρα αυτό θα φύγει. Έφυγε ήδη από την Αμερική και αρχίζει να μεταφέρεται” τόνισε.

  “Όλο το κλιματικό σύστημα του πλανήτη είναι διαταραγμένο. Ξεκινάμε από εκεί. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαταραχθεί πάρα πολύ. Έχουμε αστάθειες παντού. Κλιματικές αστάθειες. Δεν είναι σαν τις αστάθειες του καιρού, δεν είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό ή ένα υψηλό. Είναι ανωμαλίες, δηλαδή κάτω ή πάνω από τις κανονικές τιμές για εβδομάδες. Αυτό το βλέπουμε τα τελευταία 40 χρόνια να είναι ανησυχητικό. Γι αυτό και προσπαθούμε με τις διάφορες συμφωνίες, αν ποτέ εφαρμοσθούν, μήπως μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα” σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

  Από πλευράς του ο Διευθυντής Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δήλωσε ότι αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η διάρκεια. “Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την καλοκαιρία των τελευταίων 30 ημερών είναι η διάρκεια. Το 2010 είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί ποτέ σε Πρωτοχρονιά, αλλά αυτό διήρκησε λίγο. Εδώ όμως συνεχίζουμε με πάνω από 30 ημέρες αυτό το μοτίβο και αυτό είναι το ανησυχητικό” εξήγησε.

  “Δυστυχώς, οι περισσότεροι μήνες του χρόνου στη χώρα μας είναι πιο θερμοί από αυτό που ονομάζουμε κανονικό, από τις κλιματικές τιμές, με εξαίρεση λίγους μήνες. Παντελής είναι η έλλειψη χιονιού αυτή τη στιγμή, όχι μόνο σε χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και στα ελληνικά βουνά. Είναι ελάχιστη η χιονοκάλυψη, πάρα πολύ μικρή, κάτω από το 0,1% της ελληνικής επικράτειας είναι καλυμμένο από χιόνι, ενώ αυτή την εποχή ήταν πάνω από 10% και δεν φαίνεται, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, κάποια αλλαγή” πρόσθεσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ