Παρασκευή 05.03.2021
More

  Τα σχέδια για την κατάργηση του SMS, τα σχολεία και τις μετακινήσεις

  Το κυβερνητικό σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων σκιαγράφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική συνέντευξη.  

  Ο υπουργός εξήγησε τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό και τις μετακινήσεις, τα σχολεία και τα SMS για την κατ’ εξαίρεση έξοδο από το σπίτι. «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά», σημείωσε.

  Ξεκαθάρισε πως η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου, με δοκιμαστική εφαρμογή της σταδιακής αποκλιμάκωσης μέτρων. Καταστήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν και θα αρθούν ορισμένοι περιορισμοί στην κίνηση, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Εμείς θα είμαστε επιφυλακτικοί, θα ανοίξουμε ό,τι πρέπει να ανοίξουμε, θα άρουμε τους περιορισμούς στην κίνηση».

  Τα σχέδια για την κατάργηση του SMS, τα σχολεία και τις μετακινήσεις

  Ερωτηθείς για το κατά πόσο το άνοιγμα των καταστημάτων θα συνοδευτεί από τη άρση του μέτρου αποστολής SMS, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή στενού συγχρωτισμού, με περιορισμένο αριθμό πελατών στα καταστήματα, αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής και ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

  Άλλωστε η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, δεν αναμένεται να αρθεί αμέσως και για τις ευπαθείς ομάδες. «Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης.

  «Αν κάτι κερδίζουμε στο χρόνο που έχει περάσει και έχουμε, δυστυχώς βεβαίως, αυτή τη μικρή κλίμακα στις απώλειες της ανθρώπινης ζωής, είναι το γεγονός ότι μάθαμε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με όσα οι επιδημιολόγοι μας επιτάσσουν», πρόσθεσε.

  Μετακινήσεις εκτός νομού

  Αναφορικά με τα ταξίδια εκτός νομού, ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των απαγορεύσεων για την υπεραστική μετακίνηση. «Όλο αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα, η δύσκολη άσκηση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρώ ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, δηλαδή να μείνουμε σπίτι, να καταπολεμήσουμε τον ιό, δεν έγινε με σκοπό να μένουμε αιωνίως σε μια καραντίνα», τόνισε. «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή, η πραγματικότητα είναι ότι, πράγματι, θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε διακοπές, να έχουμε την κοινωνική συναναστροφή, τηρώντας τους κανόνες που θα μας επιβάλλονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντως έξω, στην κοινωνική και στην οικονομική μας ζωή».

  Άλλο ο εσωτερικός και άλλο ο εξωτερικός τουρισμός

  Σχετικά με την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διέκρινε τον εσωτερικό από τον εξωτερικό τουρισμό, διαβεβαιώνοντας πως ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Κατά τον ίδιο, οι μετακινήσεις εσωτερικού θα επιτραπούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά το άνοιγμα των ξενοδοχείων ενδεχομένως να γίνει σε δύο σε δύο φάσεις,

  Για τους τουρίστες από το εξωτερικό ωστόσο παραδέχτηκε πως θα είναι «μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική». «Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά» εκτίμησε, επικαλούμενος και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Bild” – σε συνέχεια αρκετών δημοσιευμάτων που επαινούν την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η χώρα να θεωρείται από τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

  Για τα σχολεία

  Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λέγοντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις «αλλά πάντως θα ανοίξουν». Δεσμεύτηκε δε πως θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις».

  Όχι στον ηλικιακό ρατσισμό

  Κλείνοντας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει καμίας μορφής «ηλικιακός ρατσισμός», αλλά θα δοθούν πολύ αυστηρές συστάσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες. «Αισθάνομαι ότι θα υπάρχει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτορρύθμισης της ίδιας της κοινωνίας», σχολίασε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ