Πέμπτη 28.03.2024
More

    Θεμιστοκλέους: Κανένα εμβόλιο χαμένο-Στις πρώτες θέσεις αξιοποίησης των δόσεων παγκοσμίως η χώρα μας

    Η Ελλάδα αναπτύσσει μηχανισμό αξιοποίησης αδιάθετων εμβολίων σε άτομα από τα σώματα ασφαλείας

    Η Ελλάδα αναπτύσσει μηχανισμό αξιοποίησης αδιάθετων εμβολίων σε άτομα από τα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα χαμένων δόσεων εμβολιασμού.

    Αυτό τονίστηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε το πρωί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Λίγη ώρα νωρίτερα, τη δεύτερη δόση έλαβε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλευρό του πρωθυπουργού, όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου στις 27 Δεκεμβρίου, ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

    Θεοδωρίδου: Για αυτό επιλέχθηκαν τώρα οι άνω των 85 ετών για τον εμβολιασμό

    Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωσή της, ενημέρωσε πως: «Οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ως τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος.

    Στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα».

    Θεοδωρίδου: Τι ισχύει με τους θανάτους εμβολιασμένων στη Νορβηγία

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με τους περίπου 20 θανάτους ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν για τον κορωνοϊό που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Νορβηγία. «Τα περιστατικά αυτά, εξετάστηκαν διεξοδικά και πριν λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με τα εμβόλια. Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Οσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».

    Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο

    Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε σε τρεις συχνές ερωτήσεις όπως είπε. Η πρώτη αφορά «αν το εμβόλιο προκαλεί τη νόσο», στην οποία η απάντηση είναι κάθετα αρνητική σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου. Η επόμενη είναι «αν με το εμβόλιο θετικοποιείται ο έλεγχος» και όπως είπε δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    Καταλήγοντας απάντησε στο πότε μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος για την γρίπη ή τον πνευμονόκοκκο :«Δεκαπέντε ημέρα πριν και δεκαπέντε μετά τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό μπορούν να γίνουν τα εμβόλια για τη γρίπη ή τον πνευμονόκοκκο που συνίστανται σε αυτές τις ηλικίες».

    Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί

    Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, ήτοι ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης.

    Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της covid-19, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

    Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού είναι μετά από 5 μέρες.

    Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, συνήφθησαν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα. Όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα μπορούν να κλείσουν και πάλι το ραντεβού τους χωρίς να αναμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται.

    Μειωμένες οι δόσεις της Pfizer που έλαβε η Ελλάδα

    Σήμερα, η Ελλάδα παρέλαβε 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Αυτές αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία. «Για να μην κυκλοφορούν ανυπόστατες και κακόβουλες φήμες, ο προγραμματισμός για όλους του πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε για τα κέντρα εμβολιασμού πως «έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις όπως τα MEGA εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ενίσχυση, αν χρειαστεί από τον ιδιωτικό τομέα».

    Πώς επιβεβαιώνεται το ραντεβού εμβολιασμού

    Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία επικύρωσης ενός ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως αν αυτό γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού που του έχει σταλεί. Αν δεν το επιβεβαιώσει ή δεν το αποδεχτεί δεν χάνει τη σειρά του ή μέσω πλατφόρμας είτε μέσω κάποιου φαρμακείου, σχολίασε. Όπως γνωρίζουμε μπορεί να αλλάξει κανείς ραντεβού μόνο ως 72 ώρες πριν.

    Αν ένας πολίτης κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού, έναν μήνα μετά από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου.

    Μηχανισμός αξιοποίησης αδιάθετων εμβολίων

    Ο ίδιος εξήγησε πως αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες. «Η μη προσέλευση δημιουργεί κίνδυνο να χαθούν δόσεις» είπε και συμπλήρωσε πως ως σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

    Όπως εξήγησε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν προσέρχονται σε ραντεβού. Αυτά, χορηγούνται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν έτσι να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.

    Τα εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας μέσα στον Φλεβάρη

    Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται, απαρέγκλιτα, με 31 μεγάλα νησιά να εφοδιάζονται ως το τέλος Γενάρη και όλα τα νησιά της χώρας να λαμβάνουν δόσεις μέσα στο Φλεβάρη.

    Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή του εφοδιασμού των εμβολίων χωρίς να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ