Τρίτη 28.06.2022
More

  Θεοδωράκης και Άντονι Κουίν χορεύουν μαζί συρτάκι (βίντεο)

  Η μυθική συνάντηση δύο γιγάντων επί σκηνής στο Μόναχο

  «Για να ζεις τη ζωή στο έπακρο πρέπει πάντα να αγαπάς και εγώ σε αγαπάω», ήταν τα λόγια του συγκινημένου Άντονι Κουίν, του άνδρα που ταυτίστηκε στη συνείδηση της υφηλίου με τον Αλέξη Ζορμπά, στον Μίκη Θεοδωράκη.

  Οι δύο προσωπικότητες είχαν ενωθεί χάρη στη μουσική, όταν ο Αμερικανός ηθοποιός χόρευε για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» το συρτάκι, καθιστώντας το μπουζούκι και την ελληνική ψυχή συνώνυμα της ελευθερίας, με όχημα την αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

  Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Άντονι Κουίν

  Περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη θρυλική σήμερα ταινία, ο Μίκης Θεοδωράκης θα συναντούσε τον Άντονι Κουίν στην Πλατεία Κένινγκ, στο Μόναχο της Γερμανίας. Μπροστά σε πλήθος κόσμου που τους επευφημούσε, συνθέτης και ηθοποιός αντάμωσαν και πάλι με συνδετικό ιστό τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

  Στις 29 Ιουλίου του 1995, ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε τον Άντονι Κουίν να πετάξει το σακάκι και τη γραβάτα και να χορέψει. Ο ηθοποιός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Έλληνα δημιουργού και χόρεψε υπό τους ήχους του «Στρώσε το στρώμα σου για δυο».

  Αμέσως μετά, η εκρηκτική μουσική του Αλέξη Ζορμπά, που ξυπνά τις αισθήσεις, ξεκινά, με τον Γιώργο Τζιστούδη στο μπουζούκι, και ο Μίκης Θεοδωράκης πλησιάζει τον Άντονι Κουίν χορεύοντας αντικριστά, την ώρα που το πλήθος παραληρούσε. Στο τέλος οι δυο άντρες αγκαλιάζονται σφιχτά, εμφανώς συγκινημένοι.

  «Χόρεψα μόνο για τον τεράστιο φίλο μου, κ. Θεοδωράκη»

  Αφού κόπασε το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα, ο Άντονι Κουίν πήρε το μικρόφωνο και είπε. «Χόρεψα μόνο για τον τεράστιο φίλο μου, κ. Θεοδωράκη. Τον αγαπώ, ξέρω ότι αγαπάτε τη μουσική του και θέλω να ξέρετε πως η μουσική του ”Ζορμπά” είναι η μουσική της ζωής. Για να ζεις τη ζωή στο έπακρο πρέπει πάντα να αγαπάς και εγώ σε αγαπάω».

  Ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε, λέγοντας: «Ο Άντονι Κουίν είναι η ζωή, είναι ο Ζορμπάς, είναι η ζωή, είναι ελευθερία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ