Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους στα εσπεριδοειδή που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο σε Άρτα και Κέρκυρα αντίστοιχα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα βασίζεται στην πειραματική εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών, ένα είδος εντόμου που απαντάται στην Ασία κατά κύριο λόγο και σε καμία χώρα στην Ευρώπη και το οποίο εισήχθη ακριβώς για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Η εξάπλωση του μαύρου αλευρώδους στην Ήπειρο, ξεκινώντας όμως το 2016 από την Κέρκυρα και περνώντας στη συνέχεια πρώτα στη Θεσπρωτία και έπειτα στην Άρτα και στην Πρέβεζα, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή των εσπεριδοδειδών, όπως όμως και στις αμπελοκαλλιέργειες και στα μηλοειδή, που επίσης πλήττονται από το έντομο.
Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να παρέμβουν για μία πενταετία και πλέον από την εμφάνισή του και μόλις το 2022 άρχισε να γίνεται μία εμπεριστατωμένη συζήτηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει και να υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα.
Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εκτός από την παραγωγή πλήττονται και οι ίδιες οι καλλιέργειες με πολλούς παραγωγούς να έχουν ήδη προχωρήσει στην καταστροφή των δένδρων ενώ αλλού επιχειρούν να τα κρατήσουν υγιή με συνεχή ραντίσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» ο υπουργός Λευτ. Αυγενάκης αναφέρει πως το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου.
Το πρόγραμμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του «μαύρου ακανθώδους αλευρώδους» έχει διάρκεια τριών ετών και συνολικό προϋπολογισμό 228.000 ευρώ.
Η πιλοτική του εφαρμογή υλοποιείται στην Κέρκυρα και στην Άρτα και όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης στην απάντησή του τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ο μαύρος αλευρώδης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπου έχει εξαπολυθεί το έντομο.
Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών. Όπως εξήγησε ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, το σημαντικό είναι να φανεί στην πορεία εάν και σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει η ευρεία αναπαραγωγή του εντόμου που εισήχθη από την Ασία για να καταπολεμήσει τον αλευρώδη και αν μέχρι τότε θα έχουν αντέξει οι καλλιέργειες ή αν κάποιες θα καταστραφούν οριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ