Σάββατο 27.04.2024
More

    Πώς θα αντιμετωπιστεί ο μαύρος αλευρώδης

    Με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση με την οποία κινείται και ανταποκρίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ελληνικό κράτος και οι συναρμόδιες υπηρεσίες του, καταβάλλεται προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί ο μαύρος αλευρώδης, η ασθένεια που έκανε την εμφάνισή της το 2016 στην Κέρκυρα, πλέον όμως έχει προσβάλλει τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών σε ολόκληρη την Ήπειρο και τη Δυτ. Ελλάδα.

    Η καταστροφή στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί, καθώς όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΓΕΩ – ΤΕΕ Θοδ. Κορωναίος, η ζημιά δεν αφορά μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με χιλιάδες δένδρα να έχουν νεκρωθεί από την ασθένεια.

    Παρότι η ασθένεια εμφανίστηκε πριν από επτά χρόνια στην Κέρκυρα, προερχομένη προφανώς από τη γειτονική Ιταλία, το ελληνικό κράτος μόλις πριν μερικές εβδομάδες κατέληξε στον τρόπο αντιμετώπισης του μύκητα με τον κ. Κορωναίο να επισημαίνει, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

    Η αντιμετώπιση σε αυτή τη φάση γίνεται με ήπια εντομοκτόνα, όμως με το πέρας των δοκιμών βρέθηκε, πως η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα είναι τα ωφέλιμα παρασιτοειδή, έντομα δηλαδή που καταπολεμούν το μύκητα, με τη διαδικασία να πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Άνοιξη. «Θα χρειαστεί όμως υπομονή καθώς για να φανεί το πρακτικό αποτέλεσμα θα περάσουν ίσως δυο – τρία χρόνια και στο διάστημα αυτό θα πρέπει απαραίτητα να αποφεύγεται η χρήση βαριών εντομοκτόνων καθώς μπορεί αυτά να πλήξουν το έντομο που θα εγκατασταθεί στις καλλιέργειες για τον αλευρώδη μύκητα», σημείωσε ο κ. Κορωναίος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ