Σάββατο 13.04.2024
More

  Σε αναζήτηση λύσεων για τον μαύρο αλευρώδη

  Ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Γεώρ. Στύλιος είχε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για μια σειρά από αγροτικά ζητήματα.

  Στην κορυφή της ατζέντας ήταν η αντιμετώπιση του μαύρου αλευρώδους, η στήριξη των παραγωγών της Άρτας και ο προγραμματισμός μια σειράς έργων υποδομής για τον πρωτογενή τομέα του νομού.

  Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης ενός αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης του μαύρου αλευρώδους για την προστασία των καλλιεργειών εσπεριδοειδών. Μάλιστα, έδωσε συγχαρητήρια στους ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για το έργο τους. Μια πολύμηνη έρευνα που είχε χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού και συνεχίστηκε με τη νέα πολιτική ηγεσία. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη στήριξης και καθοδήγησης των παραγωγών εκ μέρους του υπουργείου το επόμενο διάστημα.

  Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό και την πορεία των αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων της πεδιάδας της Άρτας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη χρηματοδοτεί έργα ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σχεδιάζεται μια νέα μελέτη και η κατασκευή νέων αρδευτικών. Σύγχρονες υποδομές που βελτιώνουν τη διαχείριση του νερού, μειώνουν τα κόστη για τους παραγωγούς και προστατεύουν τις καλλιέργειες από την ακαρπία και τον παγετό. Ο Γιώργος Στύλιος με το νυν υπουργό συζήτησαν και τα επόμενα μεγάλα έργα στο νομό, όπως είναι το φράγμα Κομποτίου.

  Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της στήριξης των παραγωγών και των πληρωμών του ΕΛΓΑ για καλλιέργειες τους έχουν πληγεί από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

  Τέλος έγινε λόγος και για την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ και τη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς

  Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Στύλιος δήλωσε: «Η εύρεση αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδους είναι ένα καλό νέο για τους εσπεριδοπαραγωγούς της Άρτας. Όπως εξίσου θετικό νέο είναι και η εξόφληση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για το έτος 2022 και μέρος του 2023. Ωστόσο είναι η κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών, όπως τα αρδευτικά έργα και οι αγροτικές οδοποιίες που δημιουργούν τη βάση για την αναβάθμιση και ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα της Άρτας. Μια συνεχής προσπάθεια. Μια μάχη που δίνω και θα δίνω πάντα δίπλα στους παραγωγούς».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ