Κυριακή 26.05.2024
More

  750 αιτήσεις για 27,2 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο

  Ο Γ. Στύλιος για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών

  Εσπεριδοειδή, εγγειοβελτιωτικά και νέοι γεωργοί βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων με φορείς της περιοχής που είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος στη Θεσπρωτία σε μία  επίσκεψη που έγινε ύστερα από πρόσκληση των τοπικών φορέων.

  Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας και αργότερα, βρέθηκε στον ποταμό Καλαμά στην περιοχή της Βρυσέλλας. Παρόντες εκεί ήταν η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, ο δήμαρχος Φιλιατών κα παραγωγοί-κάτοικοι της περιοχής.

  Ο κ. Στύλιος συναντήθηκε, επίσης, με τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ της Θεσπρωτίας καθώς και με παραγωγούς κλημεντίνης στο Ασπροκκλήσι.

  Αναφέρθηκε στον Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και για την εικόνα και τις προοπτικές που παρουσιάζουν τα εσπεριδοειδή στην Ήπειρο. Σημείωσε πως για το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στο 2022, αναμένονται νέες προσκλήσεις και προκηρύξεις, όπως: η Βιολογική Γεωργία, οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, η Αγροτική Οδοποιία και τα Εγγειοβελτιωτικά.

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τον ακραίο παγετό της περασμένης άνοιξης και δήλωσε πως το Υπουργείο εξετάζει τρόπους χρηματοδότησης, αλλά κατόπιν έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Τέλος, υπογράμμισε την επιτυχία του προγράμματος Νέων Γεωργών, το οποίο ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν οριστεί και για πρώτη φορά μόνο με ηλεκτρονικές διαδικασίες, χωρίς φυσικό φάκελο. Για το πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ (120 εκατ. περισσότερα από το προηγούμενο), έγιναν 17.488 αιτήσεις από νέους γεωργούς, με το ποσοστό κάλυψης να αγγίζει το 150%.

  Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, ο αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων ανήλθε σε 750, με το αιτούμενο ποσό στήριξης να ανέρχεται σε 27,2 εκατ. ευρώ.

  Σε δήλωσή του ο Γιώργος Στύλιος επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Είναι αυτός που κρατάει ζωντανή την ύπαιθρο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, υλοποιεί συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει τους παραγωγούς της περιοχής και παράλληλα να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές σε όλη την Περιφέρεια».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ