Κυριακή 19.01.2025
More

    Τι αλλάζει με τα δαχτυλικά αποτυπώματα

    Σημαντικές ανεξιχνίαστες υποθέσεις «ξεπαγώνουν» χάρη στην ψηφιοποίηση των δαχτυλικών αποτυπωμάτων

    Σε ψηφιοποίηση των εγγράφων με δαχτυλικά αποτυπώματα που έχουν στη διάθεσή τους αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. και η διαδικασία αυτή έχει ξανά φέρει στο φως υποθέσεις ανεξιχνίαστες ή ξεχασμένες.

    Μάλιστα, χάρη στην ψηφιοποίηση, ήδη οι αστυνομικές αρχές έχουν εξιχνιάσει υποθέσεις που «άνοιξαν» πριν 18 χρόνια. «Περίπου 25 κακουργηματικές πράξεις εξιχνιάστηκαν το 2019 ενώ πλημμεληματικές περίπου στις 150. Φέτος, επειδή έχουν μπει περισσότεροι φάκελοι, έχουμε τα ίδια νούμερα μόνο στο πρώτο εξάμηνο» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή η διοικητής της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, Πηνελόπη Μηνιάτη.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια υπόθεση ανθρωποκτονίας του 2002, όπου ο δράστης είχε φάκελο το 2003 για άλλο λόγο, όχι για την ανθρωποκτονία, ψηφιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του 2002.

    Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών ή αλλιώς στο «ελληνικό CSI» ψηφιοποιούνται πλέον όλα τα έγγραφα σχετικά με τα αποτυπώματα αστυνομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, τα οποία καταχωρούνται σε βάση δεδομένων.

    Από 64 σταθμούς εισαγωγής δεδομένων, σε 104 σημεία εισόδου στη χώρα, χάρη στην ψηφιοποίηση έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων με 1,6 εκατ. αποτυπώματα. Τα ψηφιακά μηχανήματα καταχώρησης αποτυπωμάτων έχουν και δυνατότητα λήψης πλαϊνού αποτυπώματος χεριού για την περίπτωση που ο δράστης δεν έχει ακουμπήσει με τα δάχτυλα, ενώ από το 2021 πολλοί αστυνομικοί που περιπολούν σε δρόμους της Αθήνας θα έχουν δυνατότητα καταχώρησης αποτυπωμάτων σε κινητό τηλέφωνο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ