Τετάρτη 29.05.2024
More

  Τη Δευτέρα αρχίζει η εξέταση μαρτύρων από την Εξεταστική για τα Τέμπη

  Με την κλήση υπουργών και στελεχών των σιδηροδρόμων της περιόδου 1997-2004 αρχίζει η εξέταση μαρτύρων

  Με την κλήση υπουργών και στελεχών των σιδηροδρόμων της περιόδου 1997-2004 αρχίζει, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, η εξέταση μαρτύρων και η συλλογή εγγράφων, προκειμένου να φωτιστεί η υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που προκάλεσε το θάνατο 57 ανθρώπων.

  Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – να καλέσει, κατ’ αρχάς, τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη (1997-2000) και Χρίστο Βερελή (2000-2004) καθώς επίσης και τους κκ Χρ. Τσίτουρα, διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της ΕΡΓΟΣΕ (1996-2004), Κώστα Γιαννακό, διευθύνοντα σύμβουλο ΟΣΕ (2001-2005) και Νικόλαο Κουρέντα, διευθύνοντα σύμβουλο ΕΡΓΟΣΕ (2005-2008).

  Η εξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ως προς το χρονικό διάστημα 1997-2004 και παράλληλα να αναζητηθούν όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το δυστύχημα.

  Οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων στην επιτροπή συμφώνησαν στη δημιουργία ανοιχτού καταλόγου μαρτύρων και εγγράφων, διαφώνησαν ωστόσο, κυρίως ως προς τη σειρά κλήσης μαρτύρων.

  Οι εισηγητές της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης συμφώνησαν να αρχίσει η εξέταση μαρτύρων με τα προαναφερθέντα πρόσωπα, ενόψει και της αναζήτησης εγγράφων, ενώ η πρόταση του Ν. Καραθανασόπουλου του ΚΚΕ, με την οποία συμφώνησαν και άλλοι εισηγητές, ήταν η επιτροπή να αρχίσει «από το έγκλημα προς τα πίσω», δηλαδή με την εξέταση των πληγέντων και των εμπειρογνωμόνων και στο τέλος με τους επικεφαλής του σιδηροδρόμου και τους υπουργούς.

  Οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρότειναν σειρά μαρτύρων που περιλαμβάνουν τους αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής του σιδηροδρόμου, εμπειρογνώμονες καθώς και πληγέντες και συγγενείς θυμάτων, με τον Λ. Τσαβδαρίδη (ΝΔ) να επισημαίνει ότι το πλήθος των μαρτύρων απαιτεί τήρηση της διαδικασίας που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει η επιτροπή στη σύνταξη πορίσματος και να δοθούν οι απαντήσεις που ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

  Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες, ο Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) περιέλαβε τους κκ Χρ. Τριαντόπουλο (υφ. Κλιματικής Κρίσης), Θ. Πλεύρη (πρ. Υπ. Υγείας), Ζ. Ράπτη (πρ. υφ. Υγείας) και Κ. Αγοραστό (περιφ. Θεσσαλίας).

  Στην παραδοχή ότι εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία στα Τέμπη αναφέρθηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μ. Αποστολάκη συμφωνώντας με το να παραμείνουν ανοιχτοί οι κατάλογοι μαρτύρων και εγγράφων.

  Με τη θέση να ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων από τους πληγέντες συμφώνησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα και της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης, ενώ ο κ. Δημητριάδης και η εισηγήτρια της ΚΟ Πλεύση Ελευθερίας, Ελ Καραγεωργοπούλου ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας και ο πρωθυπουργός.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ