Πέμπτη 18.04.2024
More

    Τι είναι τα self test και πώς λειτουργούν – Δωρεάν για όλους στα φαρμακεία

    Πώς διαπιστώνει κανείς ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό

    Τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων self test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με το ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευρής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

    «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας», ανέφερε εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπούν ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων τον Απρίλιο.

    Κάθε πολίτης από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τη δυνατότητα παροχής 4 τεστ ανά μήνα, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και χωρίς συνταγογράφηση.

    Τα self test είναι rapid test για τον κορωνοϊό, που μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται για τεστ αντιγόνου και δίνουν αποτέλεσμα σε διάστημα 15 με 30 λεπτά με τη δειγματοληψία. Η δειγματοληψία γίνεται είτε από τη μύτη, είτε με την λήψη επιχρίσματος από το στόμα.

    Ενδεικτικά στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ένα από τα τεστ που πήρε έγκριση πριν τρεις μήνες από τον FDA.

    Στη Γερμανία τα self test πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, ενώ στη Βρετανία είναι διαθέσιμα στα καταστήματα ή στην Amazon. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έχει δημοσιεύσει σχετικό βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες.

    Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο. Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική. Τα rapid test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

    Σημειώνεται ότι σε έγγραφο του EDCD, που αναρτήθηκε στον σχετικό ιστότοπο στις 17 Μαρτίου, αναφέρεται πως «μέχρι την ώρα που συντάσσεται το συγκεκριμένο έγγραφο λίγα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον COVID-19 έχουν γίνει διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και δεν υπάρχει τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με την ένδειξη CE στην ευρωπαϊκή αγορά, εναρμονισμένο με την οδηγία Οδηγία 98/79/ΕΚ» για τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ