Κυριακή 25.07.2021
More

  Τι ισχύει για τα rapid και τα self test στους χώρους εργασίας

  Πότε μπορεί ο εργοδότης να προβεί ακόμα και σε απόλυση εργαζομένου

  Για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδοτών αναφορικά με τα rapid test και τα self test, μίλησε ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, Βασίλης Πρασσάς.

  Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα, αν όμως προηγουμένως έχει λάβει όλα τα άλλα μέτρα προστασίας, να απαιτήσει από το εργαζόμενο και το self-test, δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Mega.

  Στην περίπτωση ωστόσο, που ο εργοδότης επιθυμεί παραπάνω τεστ, από το ένα την εβδομάδα που δίνεται από τα φαρμακεία, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος.

  «Στον χώρο εργασίας θα μπορεί να γίνει το τεστ μόνο από τον γιατρό εργασίας. Και το self και το rapid μπορεί να τα κάνει ο γιατρός εργασίας. Ακόμα και αν πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος τεστ, αν το απαιτήσει ο εργοδότης, θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης», επισήμανε ο κ. Πρασσας.

  Ωστόσο, τόνισε ότι ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατάει αρχείο των τεστ των εργαζομένων. «Μπορεί ο εργοδότης να ζητήσει υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι υπάρχει κενό στην υπόθεση.

  Στην περίπτωση, όμως, που ο εργαζόμενος αρνηθεί να κάνει τεστ τότε ο εργοδότης μπορεί να του απαγορεύσει να έρθει στην εργασία ή ακόμα και να προβεί σε απόλυση, αν ο εργαζόμενος αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία των τεστ συστηματικά.

  Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο κ. Πρασσάς επισήμανε ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ζητήσει τον εμβολιασμό ενός εργαζόμενου, ως προαπαιτούμενο για μία πρόσληψη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ