Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τι προβλέπει η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ

    Η εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά την έγκριση της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ

    Δεκτή έγινε η πρώτη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) της ΚΑΠ 2023 – 27 που υπέβαλε η Ελλάδα στην τελική εκδοχή του στις 29 Ιανουαρίου 2024, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερ, η εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά την έγκριση της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 της Ελλάδας «για ενωσιακή στήριξη που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξη».

    Προτάσεις έως 10 Μαρτίου

    Υπενθυμίζεται, ότι το ΥπΑΑΤ έχει ζητήσει από τα κόμματα και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως 10 Μαρτίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές θέσεις εν όψει των αλλαγών στην ΚΑΠ σε δομικό επίπεδο.

    Επίσης, η Ελλάδα ήδη έχει καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ανάμεσα στις οποίες αναφέρεται:

    – Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων

    – Υποστηρίζουμε εξαιρέσεις από τους ελέγχους αιρεσιμότηταςγια τους μικρούς γεωργούς και μη επιβολή κυρώσεων σε κανέναν γεωργό για μη συμμόρφωση με τα Πρότυπα κατά το έτος 2024.

    – Τροποποιήσεις για την βιώσιμη μετάβαση και προστασία μικροπαραγωγών

    – Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.

    – Ευχέρεια για χρήση του 2% της ΚΑΠ κατά βούλησησε περιόδους κρίσης

    – Το γεωργικό αποθεματικό δεν αρκεί να καλύψει όλες τα είδη κρίσεων. Σε επίπεδο άμεσης αντίδρασης, ο Έλληνας υπουργός, είπε ότι έχει διατυπώσει  την στήριξή του στον προτεινόμενο από Κροατία adhoc μηχανισμό αξιοποίησης μέρους του προϋπολογισμού των Στρατηγικών Σχεδίων ΚΑΠ.

    – Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα.

    – Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

    – Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων. Όπως είπε, θεωρεί αυτονόητη την επαναφορά του κανόνα Ν+3

    – Ενίσχυση της θέσης γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ