Πέμπτη 13.06.2024
More

  Βραζιλία: Τέσσερις γυναικοκτονίες τη μέρα κατα μέσο όρο το 2023

  Τα ανησυχητικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών

  Αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε στην Βραζιλία το 2023. Κατά μέσο όρο στη λατινοαμερικάνικη χώρα σημειώθηκαν τέσσερις γυναικοκτονίες την μέρα, ενώ συνολικά το 2023 ο αριθμός των γυναικοκτονιών έφτασε τις 1.463.

  Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Forum Brasileiro de Segurança Publica (FBSP) βάσει των καταχωρήσεων από την αστυνομία, αυτός ο αριθμός των καταγεγραμένων γυναικοκτονιών αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 1,6% σε σύγκριση με το 2022.

  Τα στοιχεία από την ΜΚΟ άρχισαν να συλλέγονται από το 2015, όταν ένας βραζιλιάνικος νόμος χαρακτήρισε τη γυναικοκτονία ως έναν φόνο «που προκλήθηκε από την ενδοοικογενειακή ή οικογενειακή βία λόγω της κατάστασης του γυναικείου φύλου».

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, συνολικά, 10.655 γυναίκες έπεσαν θύματα αυτού του τύπου των εγκλημάτων από το 2015 έως το 2023, στην Βραζιλία των 203 εκατομμυρίων κατοίκων. «Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τον θάνατο περισσότερων από 10.000 γυναικών που δολοφονήθηκαν σε διάστημα μίας δεκαετίας, επειδή είναι γυναίκες», δηλώνει η διευθύντρια της οργάνωσης Σαμίρα Μπουένο.

  «Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων στους κόλπους της κοινωνίας των πολιτών, όμως αυτό δεν αρκεί για να μειωθεί ο αριθμός αυτών των εγκλημάτων που διαπράττονται καθημερινά στη Βραζιλία», υπογράμμισε η ίδια.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ