Παρασκευή 14.05.2021
More

  «Τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό»

  «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας

  Για έξαρση του ιού μετά τον Δεκαπενταύγουστο έκανε λόγο ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 60.000 κρούσματα στη χώρα.

  Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον ίδιο και γενικά τους ειδικούς, ανέφερε ο κ. Τούντας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ επισήμανε ότι πλέον έχουμε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξουμε τη διασπορά της επιδημίας.

  Μάλιστα, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη αύξηση. «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε χειροτέρευση με την επιστροφή των εκδρομέων. Έχουμε μπει σε ένα δεύτερο κύμα, που μπορεί να εξελιχθεί χειρότερα από το πρώτο», είπε ο καθηγητής.

  Όπως σημείωσε, θα υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, γι’ αυτό πρέπει να τηρήσουμε τα ήδη ισχύοντα μέτρα και να ληφθούν και νέα μέτρα όπως τοπικά lockdown όπου χρειαστεί. Ωστόσο, εκτίμησε ότι από Σεπτέμβριο είναι πιθανό να δούμε βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

  Σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι «έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 60.000 συμπολίτες μας. Υπάρχουν περισσότερα από 10.000 ενεργά κρούσματα. Γύρω μας υπάρχουν 10.000 συμπολίτες μας μεταδίδουν τον ιό».

  Το νούμερο αυτό προκύπτει από μια διεθνή εκτίμηση ότι τα κρούσματα τα πραγματικά είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που βρίσκουμε από τα τεστ, εξήγησε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς.

  «Πρέπει να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ισχύοντα μέτρα. Παντού είναι ο ιός. Πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα σαν να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να μολυνθούμε», κατέληξε ο κ. Τούντας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ