Δευτέρα 21.06.2021
More

  Βασιλακόπουλος: «Ναι» στα προνόμια σε εμβολιασμένους – «Έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown»

  Θετικός στα προνόμια σε εμβολιασμένους εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

  Για την ανάγκη να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους στο προσεχές διάστημα μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

  «Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο» εξήγησε ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

  «Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» τόνισε. «Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε.

  Lockdown

  Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία.  Εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί». Ο καθηγητής υποστήριξε πως τα νησιά πρέπει να προστατευθούν διπλά ενώ χαρακτήρισε ως απόλυτα λογική την παράταση του ωραρίου στην εστίαση καθώς μειώνει και τις δικαιολογίες για κορωνοπάρτι.

  Ο (μη υγειονομικός) λόγος που πρέπει να φοράνε μάσκες οι εμβολιασμένοι

  Το αρνητικό σελφ τεστ δεν είναι «συγχωροχάρτι» για να βγάζουμε τη μάσκα, ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο, και πάντως πρέπει να προσέχουμε παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

  Υπογράμμισε αν κάποιος έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις, και έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη, κάτω από 10%, πιθανότητα, να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα, και αν τον φέρει η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη.

  Ξεκαθάρισε όμως ότι «πρέπει να φοράει μάσκα, γιατί αύριο 70 με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα λέει ‘είμαι εμβολιασμένος’ δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό. «Από τον Ιούνιο που θα έχουμε λίγο λιγότερη επιδημία και περισσότερους εμβολιασμένους τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη η σαφής διάκριση εμβολιασμένων – μη εμβολιασμένων» τόνισε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ