Τρίτη 04.10.2022
More

  Βατόπουλος για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τα 50: Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος

  Πολύ σημαντικό να κάνουν όλοι ένα self test

  Τη σημασία που έχει η διενέργεια self test από όλους, ενόψει των γιορτών, υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ενώ απάντησε και για το σενάριο η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να ισχύσει για τους πολίτες από 50 ετών και άνω.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος υπενθύμισε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε όλους ένα self test, προκειμένου «να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να απομονωθούν ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές».

  Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτό το τεστ. «Επιπλέον, προτείνεται πριν πάμε στο ρεβεγιόν ή σε κάποια άλλη συγκέντρωση να γίνεται ένα self test», συμπλήρωσε.

  Όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Παράλληλα, σημείωσε ότι η πανδημία ανέδειξε ελλείψεις όπως εκείνες των οικογενειακών γιατρών και άλλων πραγμάτων «που ενδεχομένως θα έπειθαν μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να πάει να εμβολιαστεί».

  Ερωτηθείς για το αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, απάντησε ότι δεν είναι σίγουρος αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

  «Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο. Να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο χειρότερη, κυρίως πιο μεταδοτική. Οπότε πρέπει να κινηθούμε με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτική, άλλωστε τη βλέπουμε να διασπείρεται», εξήγησε.

  Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να γίνεται πιο γρήγορα η τρίτη δόση του εμβολίου, απάντησε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει. «Το πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται από τη δυναμική της ανοσίας- από τα βιολογικά δεδομένα- και προφανώς από τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα», συμπλήρωσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ