Κυριακή 01.08.2021
More

  Βατόπουλος: Η βρετανική μετάλλαξη ίσως «χτυπάει» πιο εύκολα τα παιδιά

  Πολύ πιο ήπια τα συμπτώματα, όμως

  Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται οι υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω της διαφαινόμενης επέλασης των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

  Τη στιγμή που στο υπουργείο Υγείας ξεκινούσε μια έκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής Νίκος Σύψας υποστήριζε ότι η επικράτηση της νοτιοαφρικανικής θα σημάνει την επιστροφή «στην εποχή της Ουχάν, σε ένα νέο ιό».

  Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε και ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Βατόπουλος ερωτήθηκε αρχικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και είπε:
  «Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε. Τα μικρόβια διασπείρονται εύκολα. Το πρόβλημα (για τη μετάλλαξη) είναι το να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι. Αν όντως μεταδίδεται πιο γρήγορα, αν έχει αυξημένη παθογονικότητα, την αντοχή του στο εμβόλιο […] Θα είναι πολύ άσχημο αν ισχύει ότι δεν τις πιάνουν τα εμβόλια».

  «Η βρετανική μετάλλαξη ίσως κολλάει πιο εύκολα στα παιδιά»

  Στη συνέχεια ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι «όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τα μέτρα πρόληψης είναι ατελή και όσο ο εμβολιασμός καθυστερεί, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστούν μεταλλάξεις που είναι και ανθεκτικές και διασπείρονται πιο εύκολα. Είναι μια μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο».

  Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και τις νέες μεταλλάξεις ο καθηγητής επισήμανε πως «υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο βρετανικός ίσως κολλάει πιο εύκολα τα παιδιά απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος. Και πάλι όμως είναι λιγότερα τα συμπτώματα, το περνάνε πιο ήπια».

  «Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι κρίσιμη» τόνισε από τη μεριά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης δηλώνοντας πως από την εβδομάδα των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα συστηματικά παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με την τελευταία εβδομάδα να είναι η πιο ανησυχητική καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 42%.

  «Αυτό το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο σαφώς οφείλεται στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην επιστροφή του κόσμου σε χώρους εργασίας και στην αύξηση της κινητικότητας»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
  Ως προς το αν αναμένεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα  στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές. «Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ