Κυριακή 14.08.2022
More

  Βροχές, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες το σαββατοκύριακο

  Δυο φορές τα τελευταία 50 χρόνια η χώρα μας έχει δει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες Ιανουάριο μήνα

  Με βασικά χαρακτηριστικά τις βροχές, τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και τις αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αναμένεται να κυλήσει καρικά το σαββατοκύριακο στη χώρα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

  Στη Γηραία Ήπειρο, προβλέπεται ακραία μεταβολή του καιρού, ενώ στην Ελλάδα, το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα είναι, αναμφισβήτητα οι θερμοκρασίες, που κατά περιοχές μπορεί να φτάσουν ως και 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε ασυνήθιστα μικρά γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη δυτική Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική, θα προκαλέσει τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.

  Άλλες δυο φορές τα τελευταία 50 χρόνια τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο

  Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εξίσου υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο μόλις 2 έτη:

  Στις 29 Ιανουαρίου 1987 καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 25°C στη Νότια Ελλάδα, με υψηλότερη αυτή στο Λεωνίδιο με 28,0°C (Πηγή: ΕΜΥ). Στο Θησείο την ίδια ημέρα καταγράφηκαν 22,6°C στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για τον μήνα την περίοδο 1897-2020.

  Ακολούθως, την Πρωτοχρονιά του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα μας από την αρχή των μετρήσεων στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις Βρύσσες Χανίων της Κρήτης ο μετεωρολογικός σταθμός του EAA/meteo.gr κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 30,4°C, στο Ηράκλειο 29,8ºC και στην Κνωσό 29,8°C.

  Βροχές και μεταφορά σκόνης

  Τοπικές βροχές προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, προβλέπονται για το Σάββατο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια, με συνέπεια να αναμένονται λασποβροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε βορείων διευθύνσεων. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στις υπόλοιπες περιοχές όμως θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει, κατά τόπους στα νότια, τους 20 βαθμούς Κελσίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ