Κυριακή 28.02.2021
More

  Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών άνω των 85 ετών

  Συνεχίζεται o εμβολιασμός των υγειονομικών

  Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας άνω των 85 ετών στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται και ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς.

  Υπενθυμίζεται ότι o εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι δωρεάν για όλους και γίνεται σε δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες των Pfizer-BionTech.

  Οδηγίες για την ημέρα του εμβολιασμού

  Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

  Οι πολίτες οφείλουν να έχουν μαζί τους Αστυνομική Ταυτότητα, Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.

  Επιπλέον, οφείλουν να φέρουν τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

  Πώς κλείνουμε ραντεβού

  Όπως εξηγούσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να προγραμματιστεί με τους ακόλουθους τρόπους: Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

  Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας ο πολίτης λαμβάνει έναν κωδικό κωδικό (αριθμό ή QR code) και με αυτόν απευθύνεται στο κέντρο εμβολιασμού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

  Μέσω SMS

  Ο Έλεγχος προτεραιότητας εμβολιασμού μπορεί να γίνει και μέσω του SMS στο 13034

  Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν μέσω SMS αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οι πολίτες ελέγχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του εμβολιασμού στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στο 13034

  Το ΑΜΚΑ

  Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi).

  Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

  Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

  Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού

  Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους

  -Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο)

  -Οι πολίτες λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού

  -Επιπλέον, οι πολίτες θα λάβουν τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:

  • 3 ημέρες πριν από το ραντεβού

  • 1 ημέρα πριν από το ραντεβού

  • στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

  Ο εμβολιασμός θα γίνεται με δύο δόσεις, με διαφορά 21 ημερών. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

  Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

  Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν στην Ελλάδα 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου και σε αυτές θα προστεθούν ακόμη 1.180.930 δόσεις από την συμφωνία Pfizer – ΕΕ και 240.000 δόσεις από τη Moderna εντός του πρώτου τριμήνου.

  Αν τα εμβόλια των Astra Zeneca και Johnson & Johnson λάβουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα ακολουθήσουν και δόσεις αυτών των εταιρειών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ