Σάββατο 25.05.2024
More

  Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη

  Το ερευνητικό πλοίο ξεκίνησε απλώνοντας καλώδια 12 χλμ. για να προχωρήσει αμέσως μετά στη συλλογή δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων

  Ξεκίνησαν σήμερα από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

  Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές».

  Το πλοίο Sanco Swift βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο θαλάσσιο οικόπεδο που έχει άτυπα ονομαστεί «δυτικά της Κρήτης», όπως φαίνεται και στον ιστότοπο MarineTraffic.

  Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη-1

  Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

  ΕΔΕΥΕΠ και ExxonMobil έχουν μάλιστα αναβαθμίσει τον στόχο για πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, έναντι 6.500 χιλιομέτρων που είχε τεθεί ως στόχος τον Απρίλιο, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο χρονοδιάγραμμα επίσπευσης του προγράμματος ερευνών. Ο σχεδόν διπλασιασμός της πρόσκτησης δεδομένων σηματοδοτεί τις προθέσεις της ΕΔΕΥΕΠ και της ExxonMobil για επίσπευση των ερευνητικών γεωτρήσεων νωρίτερα από το 2025. Με τις ίδιες προθέσεις συνδέεται και η ευελιξία που παρέχεται στην εταιρεία να προχωρήσει και σε τρισδιάστατα δεδομένα, έπειτα από αξιολόγηση των δισδιάστατων που θα έχει συλλέξει.

  Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

  Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη-2

  Σημειώνεται τέλος ότι η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τ. χλμ., ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ. χλμ.

   

  Με πληροφορίες από Καθημερινή

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ