Πέμπτη 09.12.2021
More

  ΥΠΕΣ: Προς παράταση του χρόνου μισθώσεων δημόσιων και δημοτικών κοινόχρηστων χώρων οι οποίες λήγουν

  Τί είπε ο Μάκης Βορίδης

  Θετικά αντιμετωπίζει το υπουργείο Εσωτερικών, «να δοθεί παράταση κάποιων χρόνων» στη διάρκεια των μισθώσεων δημοτικών ή δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες λήγουν ή επίκειται η λήξη τους, διαρκούντων των μέτρων κατά της πανδημίας».

  Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

  Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, μεταξύ όσων ανέφερε, έθεσε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις εστίασης αλλά και περίπτερα σε ορισμένους δήμους, οι οποίοι -εν μέσω πανδημίας και με τα καταστήματα της εστίασης στην πλειοψηφία τους κλειστά- ζητούν την καταβολή δημοτικών τελών για τα τραπεζοκαθίσματα και τη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

  Στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον κ. Βορίδη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. Θεόδωρος Μάλλιος και ο νομικός συνεργάτης του επιμελητηρίου Στάθης Σταματελόπουλος.

  Μετά την συνάντηση ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση, ο κ. Βορίδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα που του θέσαμε και ελπίζουμε να δοθεί λύση και στο θέμα της παράτασης των συμβάσεων για τις μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις, αλλά και για την απαλλαγή των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεωρώ υπερβολικό να προβάλλονται τέτοιες απαιτήσεις και να δημιουργούνται επιπλέον εμπόδια για επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν».

  Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη:

  • Θέματα που αφορούν την ρύθμιση των χρεών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους Δήμους, σύμφωνα με την διάταξη των άρθρων 165επ. του Ν.4764/2020 και ειδικότερα ο προσδιορισμός των δικαιούχων (φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με κριτήρια που θα καθορίζει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί), ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και στρεβλώσεις λόγω της ασαφούς διατύπωσης της διάταξης του άρθρου 165, καθώς και των εντασσόμενων στην ρύθμιση οφειλών (με την χρονική διεύρυνση του οριζομένου πλαισίου αναφορικά με τον χρόνο βεβαίωσης των σχετικών οφειλών).
  • Η δυνατότητα για την παράταση του χρόνου διάρκειας των μισθώσεων δημοτικών ή δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες λήγουν ή επίκειται η λήξη τους, διαρκούντων των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
  • Η λήψη μέτρων για την υποχρεωτική αναστολή της υποχρέωσης όσων επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να καταβάλλουν στους ΟΤΑ, τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
  • Κλαδικό ζήτημα των περιπτερούχων, για την επαναφορά της νομοθετικής ρύθμισης, που προέβλεπε την συνέχιση (μεταβίβαση) της άδειας λειτουργίας των περιπτέρων από τους κληρονόμους του αποβιώσαντος μισθωτή.
  • Συμμετοχή του υπουργείου Εσωτερικών στις δράσεις που διοργανώνει το επιμελητήριο σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ