Τετάρτη 29.03.2023
More

  Υποχρεωτικές οι αλυσίδες λόγω της κακοκαιρίας «Barbara» – Τι ισχύει με τα πρόστιμα

  Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ, εκπροσώπων των Περιφερειών και παραχωρησιουχών αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία Barbara που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

  Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι της τροχαίας για την ύπαρξη αλυσίδων στα αυτοκίνητα.

  «Από σήμερα θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι της τροχαίας γιατί αν δεν έχουμε αλυσίδες και δεν ξέρουμε πως να τις βάζουμε, μπορεί να προκαλέσουμε τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τους μετεωρολόγους μας, φαίνεται ότι θα υπάρχουν αρκετά χιόνια στο βορειοανατολικό κομμάτι της Αττικής. Καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Θα ληφθούν κάποια μέτρα στη σημερινή σύσκεψη», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

  Τι ισχύει με τα πρόστιμα

  Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, το σωστό είναι να υπάρχουν σε κάθε αυτοκίνητο από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο αλυσίδες, χιονολάστιχα ή χιονοκουβέρτες, η ύπαρξη των οποίων, ωστόσο, καθίσταται υποχρεωτική όταν υπάρχουν ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία και την ΕΜΥ για σφοδρά φαινόμενα. Σ’αυτήν την περίπτωση, οι οδηγοί που δε διαθέτουν, είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 40 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης όταν υπάρχει εντολή για κυκλοφορία με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

  Ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων

  Χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες εν όψει της κακοκαιρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση».

  Τόνισε επίσης ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ