Στον ανακριτή οδηγούνται από σήμερα οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Pizza Fan, στην οποία διερευνάται η δράση φερόμενου κυκλώματος φοροδιαφυγής με εκτιμώμενη ζημία 25 εκατομμυρίων ευρώ. Οι 23 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ οι απολογίες τους θα πραγματοποιηθούν σε διαδοχικές ομάδες.
Σήμερα αναμένεται να καταθέσει η πρώτη ομάδα κατηγορουμένων, ενώ για αύριο έχουν οριστεί οι απολογίες των προσώπων που θεωρούνται βασικοί εμπλεκόμενοι. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο επιχειρηματίας που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα και είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας πιτσαρίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα ευρήματα από την έρευνα στην κατοικία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι αρχές εντόπισαν 92 πολύτιμα ρολόγια, κοσμήματα και μετρητά συνολικής αξίας άνω του 1,17 εκατ. ευρώ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, επίσης, εκτεταμένα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του φερόμενου κυκλώματος, καθώς και συνομιλίες μεταξύ κατηγορουμένων. Η ερευνώμενη δραστηριότητα εκτιμάται ότι εκτεινόταν σε χρονικό διάστημα περίπου δέκα ετών.
Οι βαριές κατηγορίες και ο τρόπος δράσης
Ανάλογα με την εμπλοκή τους, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ μέσω μη απόδοσης ΦΠΑ και υποβολής ανακριβών δηλώσεων εισοδήματος, άμεση συνέργεια σε επιμέρους πράξεις, καθώς και ιδιαίτερα διακεκριμένη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο φερόμενος μηχανισμός απόκρυψης φορολογητέων εσόδων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κυκλώματος φέρεται να χρησιμοποιούνταν εικονικά κεράσματα και άλλες πρακτικές που απέβλεπαν στην απόκρυψη εσόδων.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 23 άτομα, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν συλληφθεί. Οι απολογίες αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό στάδιο της ανακριτικής διαδικασίας, πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της δικαστικής έρευνας.
Οι κατηγορίες βρίσκονται υπό διερεύνηση και για όλους τους εμπλεκομένους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.







