Παρασκευή 07.05.2021
More

  Υψηλά τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

  Πρόκειται για το 74% των συνολικά 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας

  Μειωμένα ήταν τα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ έχει σταθεροποιηθεί πλέον και ο αριθμός των διασωληνωμένων, με το επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο, να παραμένει υψηλό.

  Ο δείκτης μετάδοσης έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί και το ποσοστό θετικότητας, αλλά το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς τα ενεργά κρούσματα αν και μειωμένα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

  Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης, ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

  Εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά κρούσματα

  Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

  Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

  Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας.

  Πάνω από 1.700 νεκροί τον Νοέμβριο

  Το Νοέμβριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας, παρόλο που στις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.

  Μαζί με τους 85 νέους θανάτους που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται για το μήνα Νοέμβριο σε 1.780. Πρόκειται για το 74% των συνολικά 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

  Μέσα στο μήνα σημειώθηκαν και τα περισσότερα αρνητικά ρεκόρ, καθώς στις 28 Νοεμβρίου καταγράφηκαν για πρώτη φορά 121 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες, ενώ παρατηρήθηκε επίσης εκθετική αύξηση στους ασθενείς σε ΜΕΘ, αφού έσπασε το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων.

  Κάτω από το 1 ο δείκτης Rt σε όλες τις περιφέρειες

  Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε χθες λόγο για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

  Πρόσθεσε ωστόσο πως η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

  Όπως τόνισε μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

  Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ