Κυριακή 05.12.2021
More

  Ύστατο χαίρε στη Φώφη Γεννηματά

  Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες, μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, είπαν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά

  Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες, μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, είπαν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή, σε ηλικία 56 ετών.

  Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, συνοδεύοντας τη γενναία πολιτικό στο τελευταίο της ταξίδι.

  Θα ακολουθήσει η ταφή της στο Α΄ Νεκροταφείο, στο μνήμα που είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

  Επικήδειο εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, o γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και τα τρία της παιδιά.

  Νωρίτερα, εν μέσω χειροκροτημάτων, η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από το παρεκκλήσι, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

  Κ. Σακελλαροπούλου: Πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας

  Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Φώφης Γεννηματά.

  Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, «αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του. Το πάθος με το οποίο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε τη βελτίωση των δημόσιων δομών υγείας είναι η πρακτική έκφραση αυτής της στάσης ζωής».

  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata0
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ

  Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πάνδημη θλίψη για το πρόωρο τέλος της φανερώνει πόσο αυτή η στάση ενέπνεε και καθοδηγούσε. Άμεση στην επαφή της με τους πολίτες, ανθρώπινη, μαχητική και αξιοπρεπής, μετριοπαθής και συναινετική, διατήρησε την πίστη της στη ζωή ως την ύστατη ώρα. Δεν κατέθεσε τα όπλα, δεν αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή, προσπάθησε, και κατάφερε, να συνδυάσει τον προσωπικό της αγώνα με τις μικρές και μεγάλες μάχες στον πολιτικό στίβο. Να πολεμήσει τον φόβο, την αποθάρρυνση, την παραίτηση. Και να δικαιώσει, με τη μέγιστη συνέπεια, τους πολλαπλούς ρόλους που με τόση δύναμη είχε επωμισθεί. Αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγος, πολιτικός. Και αξιαγάπητη σύντροφος, συνάδελφος, φίλη».

  Επισήμανε, επίσης, ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν πάντα κοντά σε όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή άλλων διακρίσεων. «Ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μίλησε θαρραλέα για τα στερεότυπα που τις καθηλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είχε κατανοήσει σε βάθος ότι οι δυνάμεις που συντηρούν τις έμφυλες ανισότητες είναι πολλαπλές, συνδεδεμένες, αλληλεξαρτώμενες. Δεν προσήλθε στην πολιτική στη βάση της αντιπαλότητας, αλλά της συνεργασίας και του διαλόγου. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Όμως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να υπερβεί διχαστικές αντιλήψεις, καταδικάζοντάς τες όποτε τις έβλεπε να αναδύονται, πάντοτε με προσήνεια και αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό κατέκτησε τον σεβασμό στο κόμμα της, στη Βουλή, στην κοινωνία» πρόσθεσε.

  Αναφερόμενη στη γενναία μάχη που έδωσε με την χρόνια ασθένειά της υποστήριξε ότι «ο καρκίνος ήταν μια συνεχής, απειλητική παρουσία για τη Φώφη Γεννηματά. Ένας απαθής και ασυγκίνητος ξένος, από τα πρώτα νεανικά της χρόνια, όταν πολύ νωρίς, έχασε και τους δυο γονείς της, ως την ώρα της δικής της διάγνωσης, ως το δικό της τέλος».

  Ωστόσο, τόνισε ότι «ως την τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά παρέμεινε αξιόμαχη. Διέσχισε την εχθρική επικράτεια της ασθένειας με αξιοθαύμαστο θάρρος. Δεν ενέδωσε στον πειρασμό να γίνει εγωκεντρική ή αυτοαναφορική, δεν άφησε καμιά ρωγμή από την οποία θα μπορούσε να διεισδύσει ο οίκτος των άλλων. Στην προδοσία του σώματος και τον φόβο του θανάτου, η Φώφη αντέταξε την ψυχική ρώμη, την ακατάβλητη δράση».

  Απευθυνόμενη σε όλους εκείνους που γνώρισαν από κοντά τη χαμογελαστή της δοτικότητα, την τρυφερότητα και τη δύναμή της, στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά που τόσο καμάρωνε και αγαπούσε, ευχήθηκε να βρουν στη σπουδαία παρακαταθήκη της παρηγοριά για την αβάσταχτη απώλεια που βιώνουν και κατέληξε λέγοντας πως «Όλοι εμείς που την αποχαιρετάμε σήμερα θα την θυμόμαστε πάντα σαν ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας. Γιατί η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου. Μέσα από την οδύνη, κατέκτησε την πληρότητα. Καλό της ταξίδι».

  Κ. Τασούλας: Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό

  Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι η Φώφη Γεννηματά επωμίστηκε άξια πολλούς ρόλους. «Είχε ένα ευγενικό πείσμα σε αυτό που την καταδίωκε, το πείσμα αυτό την έκανε καλή σύζυγο, άξια μητέρα και σπουδαία πολιτικό» είπε και τόνισε: «Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της με τρόπο υποδειγματικό».

  Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο χειροκρότημα για τη Φώφη Γεννηματά είναι αυτό που δεν θα ακούσει η ίδια, σήμερα. «Είναι το πιο ενσυνείδητο» πρόσθεσε.

  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata2
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ

  Μ. Χριστοδουλάκης: Η παράταξή μας σε αποχαιρετά

  «Είχες τη γενναιότητα να βάζεις πάντα μπροστά το καλό της πατρίδας» είπε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και σημείωσε πως «χάραξες τη δική σου πορεία στην πολιτική ιστορία και έδειξες σε όλους τι θα πει πραγματικά αξιοπρέπεια».

  «Πίστευες στους νέους ανθρώπους, μας εμπιστεύθηκες. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν τοίχους, εσύ μας άνοιγες δρόμους» ανέφερε. «Ανέστησες ένα κόμμα, ένωσες τα κομμάτια του όταν αυτό φαινόταν αδύνατο» τόνισε. «Πρόεδρε η παράταξή μας σε αποχαιρετά. Ήταν τιμή μας, ήταν τιμή μου».

  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata4
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ

  «Έγινες υπόδειγμα»

  Ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σχέση σου με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι σημαίνει αγάπη». «Ήσουν αγωνίστρια» είπε και τόνισε πως «έγινες υπόδειγμα για πολλούς ανθρώπους».

  «Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε και να ζούμε την κάθε στιγμή» είπε η κόρη της Κατερίνα, ενώ η κόρη της Αιμιλία ανέφερε: «Έφυγες όρθια και με το κεφάλι ψηλά».

  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata6
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata8
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata10
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata12
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata14
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata16
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata18
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata20
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata22
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata24
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata26
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata28
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata30
  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata32
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata34
  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata36
  Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata38
  Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata40
  Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata42
  Ν. Δένδιας και Γ. Κατρούγκαλος. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata44
  Γ. Αγγελοπούλου. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ

  Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά

  Νωρίτερα, έξω από το παρεκκλήσι, από την πλαϊνή θύρα, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές με ανθρώπους που αγαπούσαν την εκλιπούσα να ξεσπούν σε κλάματα.

  Σε όλα τα δημόσια κτίρια οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ το ίδιο συμβαίνει στις πρεσβείες της χώρας σε όλο τον κόσμο.

  Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά ζήτησε αντί στεφάνων να ενισχυθούν με δωρεές το Χαμόγελο του Παιδιού και η Κιβωτός του Κόσμου.

   

  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata46
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata48
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata50
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata52
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata54
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata56
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata58
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata60
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata62
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata64
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata66
  Η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata68
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata70
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata72
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata74
  Γιώργος Παπανδρέου. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata76
  Νίκος Ανδρουλάκης. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata78
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata80
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata82
  Πύρρος Δήμας. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata84
  Αντώνης Σαμαράς. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata86
  Γιώργος Καμίνης. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata88
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata90
  Χάρης Θεοχάρης. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata92
  Βασίλης Βασιλικός. Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata94
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata96
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata98
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata100
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata102
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata104
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata106
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata108
  Φωτ. kathimerini.gr/ ΛΟΥΚΑΣ ΒΕΛΙΔΑΚΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata110
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata112
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata114
  Γιώργος Γεραπετρίτης. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata116
  Θάνος Πλεύρης. Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata118
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata120
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata122
  Φωτ. DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata124
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata126
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  live-ystato-chaire-sti-fofi-gennimata128
  Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  Sourcenewsit.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ