Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που πρόσφερε το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση των απωλειών λόγω της πανδημίας με το γενικευμένο lockdown από τον Μάρτιο και έπειτα.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν στον οικονομικό υπηρεσιακό μηχανισμό και έλαβαν αποζημίωση είναι αποκαλυπτικά, αφού όπως προκύπτει από αυτά σε όλη την Ήπειρο, χρήση των δυνατοτήτων για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και για την επιστρεπτέα προκαταβολή έκαναν συνολικά 16.353 επιχειρήσεις.
Το ποσό που έλαβαν συνολικά οι επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε 47,3 εκ ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος, σχεδόν το 55% να αφορά στις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων. Από τα Ιωάννινα έκαναν χρήση των δικαιωμάτων αποζημίωσης και επιστρεπτέας προκαταβολής 7.648 επιχειρήσεις που εισέπραξαν 26,2 εκ ευρώ και ακολουθεί η Πρέβεζα με 3.535 επιχειρήσεις και 9,2 εκ. και πιο πίσω οι επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας και της Άρτας.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Τη δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού της πρώτης φάσης για τους εργαζόμενούς τους, αξιοποίησαν 7.093 επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, με το ποσό να φτάνει τα 5,67 εκ. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, συμμετείχαν 3.187 επιχειρήσεις, λιγότερες δηλαδή από τις μισές που έθεσαν σε αναστολή τους εργαζόμενους κατά την πρώτη φάση, με το ποσό που καταβλήθηκε να είναι 1,45 εκ. ευρώ.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή
Τέλος, στη διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής στην Ήπειρο για την πρώτη φάση συμμετείχαν 1.337 επιχειρήσεις που εισέπραξαν σχεδόν 11 εκ. ευρώ ενώ στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής συμμετείχαν πολλές περισσότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα σε όλη την Ήπειρο συμμετείχαν 2.194 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 1.264 από τα Ιωάννινα, ενώ το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής στη β’ φάση ήταν κάτι παραπάνω από 20 εκ. ευρώ.