Κυριακή 27.09.2020
More

  Επηρεάστηκε και το κυνήγι από την πανδημία

  Δε θα μείνει ανεπηρέαστη η κυνηγετική δραστηριότητα από την πανδημία και την ύφεση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και οι επτά Ομοσπονδίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου οι επιπτώσεις της πανδημίας να πλήξουν όσο γίνεται λιγότερο τη δραστηριότητα.

  Η πανδημία ήρθε να προστεθεί όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκο Παπαγρηγορίου σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που είχε ξεκινήσει το 2018, όταν διακόπηκε η χρηματοδότηση των φιλοθηραματικών δράσεων από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, ως απόρροια της μείωσης των αδειών, επομένων και των εσόδων.

  Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ στην ετήσια τακτική Γ.Σ της Ομοσπονδίας το απόγευμα της Πέμπτης, τους προηγούμενους μήνες, λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης διερευνήθηκε το ενδεχόμενο ακόμη και της αναστολής λειτουργίας των Ομοσπονδιών και των Κυνηγετικών Συλλόγων.

  «Επιλέξαμε ωστόσο να μην το κάνουμε γιατί αφενός θα δίναμε ελεύθερο χώρο στους λαθροθήρες, εάν οι θηροφύλακες έμπαιναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και αφετέρου γιατί ζητήθηκε η συνδρομή μας, από την Πολιτική Προστασία σε κεντρικό επίπεδο για τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Επίσης όμως, αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο, το σύνολο των κυνηγετικών οργανώσεων, να εντάσσονται στο εξής στον ίδιο ΚΑΔ, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Δυστυχώς, δε φαίνεται να περνάμε ξώφαλτσα την πανδημία κι εμείς γι’ αυτό πασχίζουμε μήπως μπορέσουμε και πάρουμε κάποια έκτακτη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο», ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου.

  Πλέγμα δράσεων το επόμενο διάστημα

  Στον εκτενή απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση και άδεια που δόθηκε για την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης της πεδινής πέρδικας σε περιοχή του δήμου Ζίτσας. Ακόμη, στην επικείμενη μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου παραλαβή των 6 Ι.Χ φορτηγών που προμηθεύτηκε μέσω προγράμματος της περιφέρειας Ηπείρου η Ομοσπονδία, στην προμήθεια drones και σκαφών για τη Σαγιάδα και τον Αμβρακικό και στη διαδικασία των απελευθερώσεων ορεινής πέρδικας από το εκτροφείο στα Πράμαντα, που θα είναι φέτος η μεγαλύτερη σε αριθμούς από την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου.

  Τέλος, ο κ. Παπαγρηγορίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την περιφέρεια Ηπείρου για τη διαρκή υποστήριξή της και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποδεχθεί το σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας και έχει δεσμευτεί, ότι από τη νέα σχολική χρονιά το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αειφορίας της Φύσης στους Λιγκιάδες θα οριστεί και επίσημα ως πιστοποιημένος χώρος σχολικών και εκδρομών και τουριστικών περιηγήσεων.

  Ο κομβικός ρόλος της Θηροφυλακής

  Όπως συμβαίνει πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της ΓΣ αφιερώθηκε στη δραστηριότητα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής που σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διενήργησε στα όρια ευθύνης της Ε’ ΚΟΗ 6500 ελέγχους και υπέβαλε 29 μηνύσεις. Τόσο ο κ. Παπαγρηγορίου, όσο και ο Παν. Σκαμαντζούρας υπεύθυνος συντονισμού της Θηροφυλακής έκαναν λόγο για μία διαρκή προσπάθεια των θηροφυλάκων να βρίσκονται όπου μπορούν και στα σημεία όπου υπάρχουν και πληροφορίες αλλά και συγκεκριμένες καταγγελίες για περιστατικά λαθροθηρίας ή λαθραλιείας.

  Τέλος, ο κ. Παπαγρηγορίου με αφορμή την επιβολή ποινής φυλάκισης εντός έτους στους κατηγορούμενους για την υπόθεση των αγριόγιδων εξέφρασε τη δυσφορία της κυνηγετικής οικογένειας για την ποινή, με την υποσημείωση όμως, πως ήταν σημαντική η παρέμβαση της Ομοσπονδίας που άσκησε το ρόλο της Πολιτικής Αγωγής και γι’ αυτό η δικογραφία θα επιστραφεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη αδικημάτων από τους ίδιους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που επισύρει πολύ βαρύτερες ποινές σύμφωνα με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.

  Πρόσθεσε επίσης, πως η πρόταση της ΚΣΕ να βεβαιώνεται χρηματικό πρόστιμο στους λαθροθήρες όπως αντίστοιχα γίνεται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, το οποίο θα βεβαιώνεται στην Εφορία εάν δεν πληρώνεται, έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από τα συναρμόδια υπουργεία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  Ανοιχτές προοπτικές για την επέκταση και εκτός Ηπείρου

  H Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου εμφανίζεται έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα για την επέκτασή της και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου.

  Διασπορά κρουσμάτων σε ορεινό χωριό των Ιωαννίνων- Αύριο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

  Ανησυχία προκαλεί η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων των Ιωαννίνων, που παρουσιάζουν αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες

  315 νέα κρούσματα- Έξι στα Ιωάννινα

  315 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

  Ψυχρό μέτωπο: Στην Ήπειρο οι μέγιστες βροχοπτώσεις

  Ένα ψυχρό μέτωπο, που διασχίζει την Ελλάδα από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά  

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.