Παρασκευή 09.12.2022
More

  28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – Στα Γιάννενα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων

  Από 28 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν στα Γιάννενα οι εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

  Το συνέδριο διοργανώνεται από  την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Στόχοι του συνεδρίου αποτελούν:

  • η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων. Για τον λόγο αυτό έγινε προσπάθεια, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι επιμέρους πτυχές της μεταμοσχευματικής διαδικασίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ει δυνατόν, όλων των σχετικών ειδικοτήτων,
  • η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων,
  • η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς και
  • η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής).

  Πέραν της συμμετοχής του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της ελληνικής μεταμοσχευτικής κοινότητας, θα συμμετάσχουν και ιατροί από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση, όπως ο Vassilios Papalois, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, Διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (European Society of Organ Transplantation: ESOT), ο Καθηγητής Carmine Zoccali, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association: ERA-EDTA), o Dr Valerio Lucidi, Διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB, Βρυξέλλες, Βέλγιο, καθώς και άλλοι.

  Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου την Παρασκευή, στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλους με σημαντική προσφορά σε εθνικό επίπεδο. Επίσης στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγητή κ. Β. Κοτζαμάνη, γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

  Η συμμετοχή και παρουσία του κοινού της πόλης μας, τόσο στην τελετή έναρξης, όσο και στις εργασίες του συνεδρίου είναι όχι μόνο ελεύθερη, αλλά κυρίως επιθυμητή, μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση και στην κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

  Οι ενδιαφέρομενοι μπορούν να δούνε το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως και κάθε άλλη πληροφορία στην ιστοσελίδα: www.ioannina-transplant.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ