Πέμπτη 25.07.2024
More

  44 παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην Ήπειρο

  Πραγματοποιήθηκαν 6.180 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία και βεβαιώθηκαν συνολικά 587 σχετικές παραβάσεις

  Η παρέμβαση μέσω των κοινωνικών δικτύων αρχικά, του υπ. Υγείας κ. Πλεύρη για την μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε πολλές περιπτώσεις λειτουργίας νυχτερινών καταστημάτων κατά κύριο λόγο αποτέλεσε την αφορμή όπως αποδεικνύεται για εκτεταμένους ελέγχους της Αστυνομίας την περίοδο των εορτών.

  Έτσι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου σε επίπεδο επικράτειας, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκαν 6.180 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία και βεβαιώθηκαν συνολικά 587 σχετικές παραβάσεις, σε καπνίζοντες θαμώνες και υπεύθυνους διαχείρισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στην Ήπειρο και σε αυτούς, βεβαιώθηκαν συνολικά 44 παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, εκ των οποίων 18 στα Ιωάννινα, 12 στην Άρτα, οκτώ στη Θεσπρωτία και έξι στην Πρέβεζα.

  Η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποιεί στους πολίτες, ότι οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

  Υπενθυμίζεται ότι, συναρμόδιες Αρχές  για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Δημοτική Αστυνομία, καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

  Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων και του Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης Χρ. Τάτσης ωστόσοδεν έκρυψε τη δυσφορία του κλάδου για την παρέμβαση της Πολιτείας στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, τις ημέρες των εορτών κυρίως όμως επειδή πρόκειται όπως αναφέρει για ένα πολυδιάστατο θέμα, που χρειάζεται συγκεκριμένες ρυθμίσεις και ενδεχομένως επανεξέταση σε κάποιες περιπτώσεις.

  «Είναι γεγονός, ότι και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει, ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ένας Νόμος, που θα υποχρεώνει τους πάντες να εφαρμόζουν τους Νόμους. Όμως από την άλλη, δε μπορεί να μη βλέπει κάποιος, ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και πως η νομοθεσία εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Ίσως όμως επειδή και σε αυτόν τον κλάδο υπάρχουν πολλές διαφορετικές παράμετροι, να πρέπει να επανεξεταστούν κάποια ζητήματα, όπως έγινε στο εξωτερικό, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιες χώρες να έχουν το δικαίωμα της επιλογής για τους χώρους των καπνιζόντων ή μη», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ