Τετάρτη 22.01.2025
More

    6+1 δράσεις για λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα

    Με έξι συν μία δράσεις που έχουν στόχο, μεταξύ άλλων και να αποκτήσουν στέγη νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών προχωρά η Κυβέρνηση την παρέμβασή της στο στεγαστικό ζήτημα.

    Περιλαμβάνεται η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, χορήγηση δανείου χαμηλότοκου και υπό προϋποθέσεις άτοκου σε νέους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

    Τα μέτρα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, στη Γενική Γραμματεία Τύπου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο διοικητής της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, έγινε εκτενής αναφορά όλων των δράσεων.

    Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη του Δημοσίου θα είναι πάνω από 1,8 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορούν να προκύψουν 137.000 δικαιούχοι.

    Οι δράσεις που θα προωθηθούν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι οι εξής:

    – Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25 – 39 ετών.

    – Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών.

    – Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με κοινωνική αντιπαροχή.

    – Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοίκησης κατοικιών νέων 18 – 39 ετών

    – Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών

    – Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών

    – Φοιτητικό επίδομα.

    Το Υπουργείο Εργασίας

    Ο Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις 6 ξεχωριστές δράσεις που θα «τρέξουν» από το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες κοστολογούνται στα 726 εκατ. ευρώ, (600 εκατ. ευρώ από το υπουργείο και τα υπόλοιπα 126 εκατ. ευρώ είναι δάνεια). Ωφελούμενοι θα είναι 30.000 πολίτες. Οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

    1. Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών.

    Προβλέπεται η χορήγηση δανείου έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2007.

    Ωφελούμενοι έως 10.000 νέοι.

    Κατώτατο εισοδηματικό όριο 10.000 ευρώ – ανώτερο εισοδηματικό όριο ίσο με επίδομα θέρμανσης.

    Προϋπολογισμός: 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες).

    Η δόση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο: 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ, από 415 ευρώ που είναι τώρα. Σήμερα το επιτόκιο είναι 4%, ενώ με την ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι 1%.

    Το στεγαστικό δάνειο θα είναι άτοκο για τρίτεκνους και πολύτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει 3+ παιδιά.

    Υπάρχει η πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

    Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής: 1ο τρίμηνο 2023.

    1. Πρόγραμμα Κάλυψη

    Προβλέπεται αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων του προγράμματος ΕΣΠΑ για 3 χρόνια. Θα γίνει μίσθωση ακινήτων ιδιωτών για παροχή κατοικιών με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, που θα πρέπει να είναι όμως δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Το πρόγραμμα κοστολογείται στα 21,5 εκατ. ευρώ και θα προκύψει από το αποθεματικό ΔΥΠΑ. Στόχος είναι έως τον Μάρτιο το ’23 να υπάρξει η έναρξη.

    1. Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών.

    Θα γίνει μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από ιδιοκτήτες για 5+ έτη. Ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα είναι 10.000 νέοι 25 – 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια. Η έναρξη στέγασης προγραμματίζεται για το 1ο τρίμηνο 2024. Για τους ιδιοκτήτες το όφελος προκύπτει από το εγγυημένο ενοίκιο.

    1. Πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες

    Θα γίνει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη). Δικαιούχοι θα είναι 100 νοικοκυριά, με στόχο να μπορούν να κατοικήσουν σε αυτά τα σπίτια έως το 1ο τρίμηνο 2025.

    1. Κοινωνική αντιπαροχή

    Θα αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Θα προχωρήσει η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών από ιδιώτη, από την περιουσία της ΔΥΠΑ. Το 50% των σπιτιών τα κρατάει ο ιδιώτης, το υπόλοιπο αξιοποιείται προς όφελος των νέων με πολύ χαμηλά ενοίκια.

    1. Κοινωνική αντιπαροχή

    Υπάρχουν 40 ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και τα οποία θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.

    Η φοιτητική στέγη

    Η Ν. Κεραμέως υπογράμμισε την σημασία της στήριξης της φοιτητικής στέγης. Το υπουργείο Παιδείας έχει δύο άξονες:

    Το επίδομα, που έχει ήδη εξαγγελθεί και αφορά την αύξηση σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ, έκτος του ότι θα ισχύσει και για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ, θα καταβληθεί φέτος το φθινόπωρο αναδρομικά επιπλέον για το 2021-22. Επίσης, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις συγκατοίκησης.

    Οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολογίζονται σε περίπου 50.000 φοιτητές και σπουδαστές.

    Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ για το φοιτητικό επίδομα ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, με μια αύξηση που ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

    Ειδικές ρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί, για φοιτητές και σπουδαστές στα τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Δημοκρίτειο Θράκης, καθώς τα κριτήρια για τους δικαιούχους διευρύνονται από τα 30.000 στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

    Όσο αφορά τις φοιτητικές εστίες σε πέντε περιοχές της χώρας, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική, Κρήτη θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ περισσότερες από 8.150 κλίνες, με κόστος πάνω από 540 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη της κατασκευής τους έχει προγραμματιστεί για το 2023 και η ολοκλήρωσή τους το 2027.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος

    Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους.

    Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ το ποσό που θα παρέχεται θα φτάνει έως τα 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης 50 – 90%. Για το πρόγραμμα ανακαινίζω θα δίνονται έως 10.000 ευρώ, με την επιδότηση να φτάνει το 30% για όλους.

    Στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ο δανεισμός θα μπορεί να είναι άτοκος, ενώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω θα προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.000 ευρώ.

    Για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοικονομώ και τα 20.000 ευρώ για το πρόγραμμα ανακαινίζω. Επίσης θα πρέπει και για τα δύο προγράμματα το ακίνητο να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο. Εάν πρόκειται για ενοικιαζόμενο ακίνητο θα πρέπει να υπάρχει από τον ενδιαφερόμενο η πλήρης κυριότητα ή η επικαρπία.

    Προβλέπεται επίσης και επιδότηση έως 40% για ανακαινίσεις κενών κατοικιών, η οποία θα παρέχεται επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης για ποσά έως 10.000 ευρώ.

    Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ