Παρασκευή 19.08.2022
More

  Άδικη και αναιτιολόγητη η απόφαση για το ψάρεμα

  Οι ερασιτέχνες αλιείς για την απαγόρευση λόγω lockdown

  Ως εξαιρετικά άδικη και κυρίως ως αναιτιολόγητη απόφαση, χαρακτηρίζουν οι ερασιτέχνες αλιείς την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει εκτός από την κυνηγετική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα της ερασιτεχνικής αλιείας, για το διάστημα της καθολικής απαγόρευσης, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

  Η απόφαση αυτή, ειδικά βέβαια για την άσκηση θήρας έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, αφού όπως επισημαίνεται από τα τριτοβάθμια συλλογικά όργανα του κυνηγίου, αντίκειται στην ίδια τη νομοθεσία, που ορίζει σαφώς τη θήρα ως άθλημα και όχι ως ψυχαγωγική δραστηριότητα. Υπάρχουν επίσης και μία σειρά άλλων παραμέτρων όπως το ότι η θήρα ασκείται με Νόμο και ο νόμος δεν καταργείται από καμία νομοθετική ρύθμιση. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο και ως τέτοιο το αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή και στα συναρμόδια υπουργεία, που απαντούν ατύπως στους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων, ότι εντός της εβδομάδας, θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακοινωθούν συγκεκριμένες αλλαγές που θα επιτρέπου την διεξαγωγή της θήρας ανά την επικράτεια με συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, αποκλειστικά εντός των Περιφ. Ενοτήτων και κατά πιθανότητα, κατά μόνας ή το πολύ μέχρι δύο άτομα σε κάθε αυτοκίνητο.

  Όπως επισήμανε ο Κων. Φρίγκας πρόεδρος του Α.Σ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για την ερασιτεχνική αλιεία, δε γίνεται όμως αντιληπτό με την ίδια βαρύτητα, γιατί οι κυνηγοί καταβάλλουν για την έκδοση ή τη θεώρηση της ατομικής άδειας θήρας κάθε χρόνο ένα σεβαστό αντίτιμο, που καταλήγει στα ταμεία του κράτους, σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει στην ερασιτεχνική αλιεία.

  «Ανεξάρτητα από αυτό όμως, δε γίνεται η θήρα και η αλιεία να ασκούνται ανέκαθεν ως αθλήματα και ξαφνικά να μετατρέπονται μέσω μίας νομοθετικής ρύθμισης, σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Προφανώς και οι ερασιτέχνες αλιείς και οι κυνηγοί θα σεβαστούν την απόφαση αυτή, από την άλλη όμως είναι σαφές, ότι πρόκειται για μία άδικη και αστήρικτη απόφαση, χωρίς κανένα επαρκές επιχείρημα. Άλλωστε μόλις το Σάββατο, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, η ΓΓΑ και ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν για παράδειγμα στον στίβο, με τη δυνατότητα ταυτόχρονης άθλησης σε ένα γήπεδο, μέχρι και 60 ατόμων. Θεωρούμε λοιπόν πως είναι αυταπόδεικτη η αδικία, να επιτρέπεται η ταυτόχρονη άθληση σε ένα γήπεδο μέχρι 60 ατόμων και να απαγορεύεται η κυνηγετική δραστηριότητα που ασκείται κατά μόνας σε αχανείς εκτάσεις, χωρίς καν να υπάρχει όχι η σωματική, αλλά ούτε καν η οπτική επαφή με άλλο πρόσωπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φρίγκας.

  Το… ξέκοψε ο Πέτσας

  Στη χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, τέθηκε το ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα κυνηγών και αλιέων να υπάρξει ανάκληση της απαγόρευσης ή να χαλαρώσει ο περιορισμός τις επόμενες τρεις εβδομάδες, για να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

  «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή για το θέμα του κυνηγιού και της ερασιτεχνικής αλιείας. Καταλαβαίνουμε την συνήθεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν αλλά δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Πάμε για πιστή τήρηση των μέτρων. Για όλους όσους έχουν πληρώσει άδειες για να έχουν τη δυνατότητα να πάνε για κυνήγι, θα ξέρουν ότι το ποσό αυτό που έχουν πληρώσει θα συμψηφιστεί με επόμενη κυνηγετική περίοδο. Αλλά δεν πάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση. Θα κάνουμε όλοι υπομονή, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη κρίση», τόνισε ο κ. Πέτσας.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ