Τρίτη 23.04.2024
More

  Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: Αύξηση της επιβατικής κίνησης από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο

  Αξιοσημείωτη αύξηση της επιβατικής κίνησης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 5μήνου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2023 στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

  Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο διακινήθηκαν, κατά την περίοδο αυτή, συνολικά 73.143 επιβάτες, έναντι των 49.378 την περσινή χρονιά, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 48,1%.

  Η σταθεροποίηση της θερινής τουριστικής σεζόν, η επανένταξη του δρομολογίου του Billund, οι υψηλές πληρότητες των εσωτερικών δρομολογίων των Ιωαννίνων με την Αθήνα, οι σκανδιναβικές πτήσεις της Apollo, η σύνδεσης με την Ιταλία καθώς και η έναρξη των απευθείας πτήσεων από/προς το Τελ Αβίβ, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για τη θεαματική αύξηση των αφίξεων στο διεθνές αεροδρόμιο Ιωαννίνων, προσθέτοντας περί τις 24.000 κινήσεις επιβατών σε σχέση με το 2022.

  Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εισερχόμενων τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες, συντέλεσε το αλματώδες άνοιγμα της αλβανικής τουριστικής αγοράς, κυρίως στα νότια της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί ένα υπερπεριφερειακό αεροδρόμιο, που σε συνδυασμό με τα σύγχρονα οδικά δίκτυα, εξυπηρετεί μια μεγάλη ακτίνα ενδιαφέροντος.

  Ακόμη, πιο θεαματική είναι η αύξηση στις κινήσεις αεροσκαφών (προσγειώσεις & απογειώσεις) για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφηκαν συνολικά 1860 κινήσεις, έναντι των 1043 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας ποσοστό αύξησης της τάξης του 78,3%.

  Εκτός από την άνοδο της αεροπορικής κίνησης και της γενικής αεροπορίας που καταγράφηκε φέτος στο αεροδρόμιο, σημαντικό ρόλο στην άνοδο των κινήσεων επιτέλεσε η λειτουργία της σχολής πιλότων Epirus Aviation, η οποία δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, με αξιοσημείωτη εντατικοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος κατά το φετινό καλοκαίρι.

  Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι εξαιρετικά πολύτιμο για την οικονομία ολόκληρης της Περιφέρειας Ηπείρου αποδείχτηκε και για το 2019 το Διεθνές Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, συνεισφέροντας στην οικονομία της το ιδιαίτερα σημαντικό ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

  Με βάση τα παραπάνω είναι γεγονός πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί μια σημαντική υποδομή για την οικονομία της Ηπείρου, το οποίο μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο μέλλον, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τη στήριξη και την ανάπτυξή του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ