Τετάρτη 24.07.2024
More

  Άγονα τα δρομολόγια, στο σπίτι τους 12 μαθητές

  Δώδεκα μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Γεωρ. Καραϊσκάκη είτε δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, είτε μετακινήθηκαν με προσωρινά μέσα, αφού οι διαγωνισμοί για τα μαθητικά δρομολόγια απέβησαν άγονοι και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έμειναν… ξεκρέμαστοι.

  Το πρόβλημα για τις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του δήμου Γεωρ. Καραϊσκάκη δεν είναι καινούργιο, όμως το δυστύχημα είναι, πως παρά τις προειδοποιήσεις προς τους ιθύνοντες του υπ. Παιδείας με υπομνήματα του δήμου και αναφορές, δεν αντιμετωπίστηκε. Έτσι, συνολικά 12 μαθητές που μετακινούνται από τη Βαλανιδιά προς τον Μεσόπυργο, από τη Σκουληκαριά στην Άνω Καλεντίνη και από τον Άγιο Χαράλαμπο στην Άγναντα, προς το παρόν δε μεταφέρονται από και προς τις σχολικές μονάδες με μισθωμένα δρομολόγια, αλλά είτε εξυπηρετούνται από συγγενείς και συγχωριανούς είτε δεν… πηγαίνουν στο σχολείο.

  Ο δήμαρχος Γεωρ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος μιλώντας στο ITV χρησιμοποίησε την παροιμία για «τα παιδιά των φρονίμων…», που ενώ θα έπρεπε να φροντίσουν όταν έπρεπε κι ενώ είχαν ενημερωθεί σχετικά δεν το έπραξαν, «φωτογραφίζοντας» τον Γεν. Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Ζώρα, που είχε επισκεφθεί την περιοχή πριν από δύο μήνες και είχε παραλάβει το υπόμνημα του δήμου, στο οποίο γινόταν η συγκεκριμένη αναφορά.

  «Είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο για το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί, με τα μαθητικά δρομολόγια καθώς ήταν ασύμφορα πλέον με την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα, για όσους τα εκτελούσαν, να συνεχίσουν να το κάνουν, χωρίς αναθεωρημένες τιμές. Είχαμε πει, ότι η μεταφορά των μαθητών από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο και για όλους μας, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται και στην πράξη», ανέφερε αρχικά ο κ. Μίγδος.

  Εκτός από το ανύπαρκτο ενδιαφέρον συμμετοχής των ιδιοκτητών οχημάτων Δ.Χ (λεωφορεία, ταξί), για τα μαθητικά δρομολόγια, οι μαθητές δε μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως αναφέρει ο κ. Μίγδος, ούτε με την υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα της εκτέλεσης μαθητικών δρομολογίων από ιδιώτες.

  «Εδώ προκύπτουν αντικειμενικοί λόγοι, τους οποίους δυστυχώς δε δείχνουν να αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι. Μιλάμε για ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, με τους γονείς των παιδιών να είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι και να βρίσκονται όλη την ημέρα στο βουνό, ενώ άλλοι δε διαθέτουν αυτοκίνητο για να μεταφέρουν τα παιδιά τους. Είμαι βέβαιος ότι θα λυθεί το θέμα, γιατί δεν πρόκειται ούτε εμείς, ούτε η Πολιτεία να αφήσει τα παιδιά μακριά από το σχολείο τους, όμως αυτό που μας πληγώνει και μας στενοχωρεί, είναι ότι παρότι είχαμε προειδοποιήσει, δεν ελήφθη καμία μέριμνα. Αντιθέτως, αν επρόκειτο να δοθεί κάποια αδειοδότηση για ένα υδροηλεκτρικό ή για ένα αιολικό πάρκο στην ίδια περιοχή, όλα αυτά τα εμπόδια θα είχαν ξεπεραστεί», ανέφερε ο κ. Μίγδος.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ