Πέμπτη 22.02.2024
More

  «Αιχμή του δόρατος» η οδική ασφάλεια

  Και στην Ήπειρο χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχευμένες επεμβάσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 13,4 εκ. ευρώ

  Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη έργων 59 Δήμων της Χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 196.917.118,72 ευρώ, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στον Άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας».

  Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται, έτσι, η πρώτη φάση έκδοσης Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την Οδική Ασφάλεια, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, εντάχθηκαν 295 εκ. ευρώ για τις Περιφέρειες της χώρας.

  Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται στοχευμένες επεμβάσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στις ευρύτερες περιοχές παρέμβασης, από την υλοποίηση των έργων να είναι:

  – η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου

  – η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας του οδοφωτισμού λόγω εφαρμογής led

  – η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος

  – η βελτίωση της προσβασιμότητας/ μετακινήσεων

  – η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου

  – η μείωση των ρύπων από τις μετακινήσεις

  – η εξοικονόμηση φυσικών πόρων

  – η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου

  – η διευκόλυνση κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια πεζών και ΑμεΑ.

  Με την υπογραφή της απόφασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας, δήλωσε:

  «Το είπαμε και το κάναμε: Ένα μεγάλο βήμα για την οδική ασφάλεια, με εντάξεις έργων συνολικού ύψους 492 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρηματοδοτούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες, που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου τους, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη για την άψογη συνεργασία. Είναι η πρώτη φορά που μία Κυβέρνηση στη χώρα μας, η σημερινή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί με ένα Εθνικό Σχέδιο να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τις ζωές των ανθρώπων στην άσφαλτο, το σύστημα υγείας και την ελληνική οικονομία».

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης, δήλωσε:

  «Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εισέρχονται, άμεσα, σε τροχιά υλοποίησης έργα, συνολικού προϋπολογισμού 492 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο εθνικό στόχο, αυτόν της οδικής ασφάλειας των πολιτών. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο, αναπτυξιακό εργαλείο και από την πλήρη αξιοποίησή του μας δίνεται η δυνατότητα, προωθώντας πρωτοβουλίες όπως η παρούσα, να βελτιώσουμε, αισθητά, την καθημερινότητα των πολιτών».

  Τα έργα στην Ήπειρο

  Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των δυο υπουργείων, τα έργα που εγκρίθηκαν και παίρνουν χρηματοδότηση στην Ήπειρο είναι τα εξής:

  – Δημιουργία πεζοδρομίων στον Δήμο Πάργας και προμήθεια έξυπνων αυτόνομων φωτιστικών με προϋπολογισμό 2,7 εκ. ευρώ.

  – Βελτίωση οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχιακού δικτύου εντός οικισμών του Δήμου Άρτας με προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Φιλοθέη, με βελτίωση της υφιστάμενης οδοποιίας και τις συνοδές εργασίες. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο εντός οικισμού τμήμα της επαρχιακής οδού Άρτας – Κωστακιών και την αναδιαμόρφωση δύο κόμβων, διευθέτηση ομβρίων και σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο.

  – Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό δίκτυο του Δήμου Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναπροσαρμογή της υποδομής, τον έλεγχο ταχύτητας, τις βελτιώσεις σε επικίνδυνες θέσεις αστικού οδικού δικτύου, τη συντήρηση των οδοστρωμάτων, τη βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού και τη σήμανση.

  – Παρεμβάσεις για τη βελτίωση οδικής ασφάλειας στο Δήμο Ηγουμενίτσας με προϋπολογισμό 2,8 εκ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην βελτίωση ασφάλειας στο αστικό και υπεραστικό οδικό δίκτυο και κυρίως σε κεντρικές οδούςτης Ηγουμενίτσας, του Γραικοχωρίου, του Λαδοχωρίου, των Συβότων, του Μαργαριτίου και της Πέρδικας όπως επίσης και στη δημοτική οδό προς το Δρέπανο.

  – Διαμόρφωση περιοχής Φόρου του Δήμου Πρέβεζας με προϋπολογισμό 1,08 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή του υφιστάμενου κόμβου κα την διαμόρφωση των οδών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ