Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αλλάζει εικόνα η πλατεία και το κέντρο

    Θετικά σχόλια στη διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

    Τις λεπτομέρειες της αναθεωρημένης μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, αυτή τη φορά όμως με ένα δεύτερο επίκεντρο τον κυκλικό κόμβο στο Δικαστικό Μέγαρο, παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι μελετητές Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου.

    Ο κυκλικός κόμβος, οι παρεμβάσεις στο επίπεδο της πλατείας, με την προβολή ενός σιντριβανιού και νέες φυτεύσεις πρασίνου σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, καθώς και η σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Κων. Μπέγκα είναι οι βασικότερες αλλαγές στη μελέτη, που σε αντίθεση με ό,τι είχε αναφερθεί στο παρελθόν, αυτή τη φορά προκάλεσε σχεδόν αποκλειστικά θετικά σχόλια.

    Αυτό δε σημαίνει, ότι δεν υπήρξαν και ενστάσεις και η βασικότερη πλην της κριτικής της αντιπολίτευσης για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Τρίτσης» και όχι στο ΕΣΠΑ, είναι το ότι στην μελέτη που έχει υποβληθεί προς ένταξη δεν περιλαμβάνεται τελικά ο περιβάλλων χώρος του διοικητηρίου της περιφέρειας.

    Το συγκεκριμένο τμήμα της πλατείας έχει κατασκευαστεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και η ανακατασκευή του πριν την συμπλήρωση της πενταετίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταλογισμό χρημάτων και απώλεια κονδυλίων. Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσε η Τατ. Καλογιάννη, απευθύνοντας έκκληση προς τη δημοτική αρχή, να συμπεριλάβει το τμήμα αυτό, καθώς όπως είπε, η ρήτρα για την αλλαγή στο αντικείμενο του έργου του περιβάλλοντος χώρου, λήγει το καλοκαίρι.

    Η δημοτική αρχή, μετά και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζει την ανάγκη ανακατασκευής του, κάτι που θα δρομολογήσει μετά την παρέλευση της πενταετίας είτε μέσω της ίδιας χρηματοδότησης είτε με συμπληρωματική, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος.

    Η μελέτη

    Το μεγάλο στοίχημα, όπως ανέφεραν οι μελετητές ήταν και παραμένει η κεντρική πλατεία της πόλης αφενός να αποκτήσει ταυτότητα και αφετέρου, η ταυτότητα αυτή, να προσιδιάζει σε μία παλαιότερη εικόνα της πλατείας. Αυτό εκτιμούν, ότι επιτυγχάνεται με την αύξηση του ωφέλιμου χώρου για τους πολίτες, με την πρόβλεψη μεγάλων καθιστικών και θέσεων θέασης προς την πλευρά της λίμνης και αντίθετα, με την ευκολία πρόσβασης με την κάτω πλευρά της πλατείας και την κατασκευή ενός σιντριβανιού σχεδόν στο κέντρο της. Εντυπωσιακός προβλέπεται να είναι και ο φωτισμός του χώρου, που θα στηριχθεί σε έξι πυλώνες σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων, που θα καλύπτουν τόσο την κεντρική πλατεία, όσο και τον κυκλικό κόμβο.

    Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η διασύνδεση με το πάρκο Κων. Μπέγκα, μέσω φιλικών κατασκευών για τους πολίτες και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μία μελλοντική διασύνδεση όλων των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου.

    Στην πλατεία θα δημιουργηθούν υποδομές που θα δέχονται λυόμενες υπερκατασκευές, όπως είναι για παράδειγμα η εξέδρα που στήνεται συνήθως στις παρελάσεις κατά τις εθνικές επετείους.

    Τι είπαν

    Η δημοτική αρχή περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη μελέτη με τον δήμαρχο να τονίζει, ότι οι μελετητές προσάρμοσαν πολλές από τις ενστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας στην τελική τους πρόταση. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο κινήθηκε η παρέμβαση του Θ. Μπέγκα, που επέκρινε τη δημοτική αρχή, ότι επενδύει σε έναν προσχηματικό διάλογο, αφού η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

    Με επιμέρους επισημάνσεις, όπως για την έλλειψη μίας κυκλοφοριακής μελέτης, τοποθετήθηκε η Τατ. Καλογιάννη, που απένειμε τα εύσημα στους μελετητές για την άρτια δουλειά τους.

    Λάζαρος Νάτσης και Αρ. Μπαρτζώκας επίσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αισθητικό αποτέλεσμα της προτεινόμενης παρέμβασης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ