Κυριακή 22.05.2022
More

  Μακρύς ο δρόμος για τα αιολικά στο Περιστέρι

  Η εταιρεία θα επανέλθει με νέα αίτηση αδειοδότησης με αναθεωρημένη μελέτη

  Αρκετά μακρύς και ανηφορικός φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τα αιολικά πάρκα στο Περιστέρι, σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια του δήμου Μετσόβου, παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε από τον γεν. διευθυντή της ABO Wind Παναγιώτη Σαρρή, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

  Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του και για το περιεχόμενο της τοποθέτησης των εκπροσώπων της εταιρείας, όπως και για το ύφος τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν το θέμα στη συγκεκριμένη περιοχή θα έχει συνέχεια με την αναθεωρημένη μελέτη και άδεια, ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει διά παντός.

  Θα επανέλθει με νέα πρόταση

  Στη συνέντευξη της Τετάρτης ο κ. Σαρρής και στελέχη της εταιρείας ξεκαθάρισαν, ότι η πρόσφατη απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Δημόπουλου για διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, δε σημαίνει ότι εγκαταλείπονται και τα σχέδια της εταιρείας. Αντιθέτως, η εταιρεία θα επανέλθει με νέα αίτηση αδειοδότησης, με αναθεωρημένη μελέτη που θα περιλαμβάνει νέα δεδομένα.

  Ειδικότερα τόνισε, ότι από το υπουργείο ζητήθηκε να γίνει κάποια υπαναχώρηση ως προς το μέγεθος του έργου και η εταιρεία σε ένδειξη καλής διάθεσης, θα υποβάλλει αίτημα αδειοδότησης του έργου με συνολική ισχύ 50 και όχι 90MW, όπως η προηγούμενη.

  Το δεύτερο σκέλος ωστόσο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαρρής έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για τη συγκεκριμένη περιοχή στα όρια του δήμου Μετσόβου, τόσο από τον δήμο, όσο και από την περιφέρεια Ηπείρου. «Μας προβληματίζει το ότι λαμβάνουμε σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων κατά τη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που δε θεμελιώνονται σε προβληματισμούς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους». Εξέφρασε μάλιστα αιχμές για το ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει προσκαλέσει την εταιρεία, να συμμετέχει στις συνεδριάσεις, όπου εξετάζονται οι ΜΠΕ των έργων που φιλοδοξεί να υλοποιήσει.

  Έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση

  Ο κ. Καχριμάνης αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στην περιφέρεια με τη διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων και δημάρχους της ΠΕ Ιωαννίνων, ζήτησε να κάνει μία δημόσια δήλωση για το θέμα με τα αιολικά πάρκα στο όρος Περιστέρι, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των επενδυτών.

  Αφού επανέλαβε την πάγια θέση της περιφέρειας, όπως όμως και της κυβέρνησης διά στόματος Πρωθυπουργού από τα Τζουμέρκα το καλοκαίρι, ότι δε χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο, στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η περιφέρεια για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών, για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και άλλες. «Με εκπλήσσει όταν έρχονται φιλοξενούμενοι και συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες.

  Το θέμα όπως και στα φωτοβολταϊκά δεν είναι τι θέλει ο κάθε επενδυτής, αλλά το τι θέλει ο τόπος. Το ίδιο είπαμε και με τις μονάδες της βιομάζας, ότι δε γίνεται να πούμε ναι στη μεταφορά γεωρευστών από άλλες περιοχές της χώρας, σε μονάδες που θα λειτουργούν στην Ήπειρο. Δεν μου αρέσει η ευκολία που οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετικές. Σε τίνος το μέρος λένε αυτοί ναι;

  Πώς γίνεται να είναι αρνητικοί τις περισσότερες φορές σε αιτήματα για βελτίωση δρόμων προς κτηνοτροφικές μονάδες σε «γυμνά» βουνά και σε αιτήματα που απαιτούν τη διέλευση τεράστιων αυτοκινήτων για μεταφορές που θα αλλοιώσουν τον τόπο να είναι θετικοί. Πού είναι η λογική;

  Για εμάς το θέμα (σ.σ με τα αιολικά στο Περιστέρι) έχει κλείσει διά παντός και καλά θα είναι οι κύριοι αυτοί, να είναι πιο προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ